Ekmeğe gelen zamlardan fırıncılar da memnun değil: Bir çare bulunsun

CHP’li Ömer Fethi Gürer, fırıncı esnafını ziyaret etti. Artan maliyetlerden şikayetçi olan esnaf, “Vatandaş 10 liraya beş ekmek alırken bugün 10 liraya 3 ekmek alıp, boğazından kısıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan maliyetler nedeniyle zor durumda olan fırıncı esnafını ziyaret etti.

Un ve maya fiyatlarına gelen yüksek zamlar sebebiyle büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden fırıncı esnafı İsmail Varol, kasabada 3 liraya sattığı ekmekten kar edemediğini söyledi, “Vatandaş ne yapsın 10 liraya beş ekmek alırken bugün 10 liraya 3 ekmek alıp, boğazından kısıyor” diye konuştu.

‘250 LİRALIK MAYA, EKMEK ZAMMINDAN SONRA 350 LİRAYA ÇIKTI’

2019-2020 yıllarında bir kamyon un aldıkları parayla bugün ancak 50 çuval un alabildiklerini hatırlatan Varol, buğday taban fiyatı belirlenirken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) teşvik uygulamasının un fiyatlarında artışa neden olduğuna işaret ederek, “Un fiyatları çok arttı. Buğday taban fiyatındaki artış, un fiyatlarına büyük zam olarak yansıdı. 480 lira ila 520 lira arasında 50 kg un fiyatları değişiyor” dedi.

220 gramı 2 liradan satılan ekmeğin 200 gramının 3 buçuk liradan satılmaya başlandığı, ekmeğe zam geldiği gün mayaya da zam geldiğine işaret eden Varol, “Fabrikalar daha zamlı ekmeği satamadan una zam yapıyor, hemen mayaya da zam geliyor. 250 lira olan maya, ekmeğe zam gelince 350 liraya çıktı” ifadelerine yer verdi. Tüm bu olumsuzlukların yanında eklektiğe gelen zamların da kendilerini zorladığına dikkat çeken Varol, “En çoğu 200 lira ödediğim elektrik faturası son aylarda 500-600 lira arasında geliyor” diye konuştu.

‘BİR ÇARE BULUNSUN’

Maliyet artışlarının ekmek fiyatlarında zamma neden olduğuna vurgu yapan Varol, “10 liraya 3 ekmek alınıyor. İsterim ki 10 liraya 5 ekmek alınsın, vatandaş 2 liradan ekmek alsın. Ama un fiyatları da 200-250 lira olsun. Un fiyatları durmuyor, sürekli artıyor. Un fiyatlarına bir çare bulunsun” dedi.

 ‘EKONOMİK BUHRAN VATANDAŞI KEMER SIKMADAN BOĞAZ KISMA EVRESİNE GETİRDİ’

CHP’li Ömer Fethi Gürer de günümüz ekonomik koşullarında zenginlerin daha zengin, fakirlerin daha fakir olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Maliyet yüzde 100 artarken, ekmek fiyatlarına yüzde 30-40 zam doğal olarak dar gelirli yurttaşlarımın boğazından kısmasına neden oldu. Ekonomik buhran, vatandaşı kemer sıkmadan boğaz kısma evresine getirdi. Sürekli artan girdiler hem fırıncı esnafını zor durumda bırakıyor hem de tüketicinin pahalıya ekmek almasına neden oluyor. Vatandaş sofrasında ekmeğini kısar duruma düşürüldü. Askıda ekmek uygulaması kentlerde yaygın ancak kırsalda bu uygulama kentlere kıyasla yok denecek kadar az. Her geçen gün ekmeğinden kısan sayısı artıyor” dedi.

‘BUĞDAY ÜRETİCİLERİ DESTEKLENMELİ’

Fırıncı esnafının “Ekmek ucuz olsun ama un da pahalıya satılmasın” şeklindeki önerisine de dikkat çeken Gürer, “Unun pahalıya satılmaması için buğday üretiminin artması, üretim maliyetini de aşağı çekilmesi gerekiyor. Bunun içinde üreticinin desteklenmesi şart. Buğdayda kendi kendimize yeter ve girdi maliyetlerini düşürürsek ekmeğe ulaşım kolaylaşır. Aksi takdirde fiyat artışları sürer ve her zam sofrada eksilen lokma olarak yoksulluğu yaygınlaştırır” ifadelerini kullandı.  (DUVAR)

Etiketler ekmek zam