Ekmek ve Gül: Kız kardeşlik köprüsüyle hayatı yeniden kuruyoruz
Ekmek ve Gül, depremzede kadın ve çocuklarla dayanışma için "Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz" çalışmasının başlattı.
DUVAR - Ekmek ve Gül, merkez üssü Maraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, bölgedeki kadın ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için çağrı yaptı. Ayrıca, "Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz" çalışmasının başlatıldığını duyurdu. Çalışma, Ekmek ve Gül gruplarının yanı sıra kadın dernekleriyle birlikte yürütülecek.
'ÜLKENİN VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN KADINLARLA DAYANIŞMA AĞI KURDUK'
Ekmek ve Gül'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Deprem bölgesindeki kız kardeşlerimizin yaralarını sarmak, depremde birleşen ellerimizi hayatı yeniden kurarken de hiç ayırmamak için… İnsanca yaşanacak koşulların bir an önce sağlanması, kadınların ve çocukların barınma, beslenme, sağlık, güvenlik, eğitim, şiddete karşı korunma gibi temel ihtiyaçlarının düzenli ve sürekli olarak karşılanması için… Kadınların ve çocukların yaşadıklarının kaydını tutmak, yaşadıklarımızı asla unutmamak, unutulmasına izin vermemek için… Yaşanan ve muhtemel hak ihlallerini görünür kılmak, müteahhidinden en tepedeki yöneticilere sorumluların hesap vermesini, devletin görevlerini yerine getirmesini sağlamak için… Depremzede kadınların taleplerini tüm kadınların talebi olarak sahiplendiğimizi göstermek ve sesimizi hep birlikte yükseltmek için ülkenin ve dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak bir dayanışma ağı kurduk. İl il, ilçe ilçe buluşuyor, dayanışmamızı ülkenin her yerinde güçlendiriyoruz. Tüm kadınları bu kız kardeşlik köprüsüne katılmaya, hayatı hep birlikte yeniden kurmaya çağırıyoruz."
'HAK İHLALLERİ VE İHTİYAÇLARIN KAYITLARINI TUTUP, YETKİLİLERİN GÖREVİNİ YAPMASI İÇİN SES YÜKSELTİYORUZ'
Açıklamada, depremzedelerle dayanışma için atılan adımlar da anlatıldı. Deprem bölgesindeki kadın ve çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması için gereken malzemeleri bölgedeki kadınlarla birlikte tespit ediliyor. Malzemelerin düzenli, sürekli ve planlı bir biçimde ihtiyaç duyulan yerlere ulaşması sağlanıyor.
Deprem bölgesinden ayrılıp farklı kentlere giden kadın ve çocukların durumunun ihtiyaçlarının karşılanması için de çalışmalar yapıldığı belirtilen açıklamada, "Depremzede kadın ve çocukların psikososyal ihtiyaçları, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimleri için gönüllü profesyonellerle ekipler kurarak düzenli destek sunma planları oluşturuyoruz. Uluslararası kadın dayanışmasını sürekli kılmak ve olanakları seferber etmek için farklı ülkelerdeki kadın örgütleriyle ağlar kuruyoruz" denildi.
Deprem bölgesinde kadınların ve çocukların yaşadığı hak ihlallerinin, acil talep ve ihtiyaçlarının kaydedildiği aktarılan açıklamada, yetkili kurumların bu ihlaller karşısında görevini yapması, talep ve ihtiyaçları gidermesi için mücadele edildiği belirtildi.
DAYANIŞMAYA DESTEK ÇAĞRISI
Yardım çalışmalarına destek çağrısı yapılan açıklamada, "Deprem bölgesinde halen ihtiyaç duyulan temel malzemelerin teminine destek olabilirsin. Topladığımız malzemelerin paketlenmesine yardımcı olabilirsin. Deprem bölgesinde çeşitli kentlerde kuracağımız yaşam alanlarında kadınların ve çocukların ihtiyaç duyduğu psikososyal destekler ve sağlık destekleri konusunda bölgeye düzenli olarak gidecek uzman ekiplerimize katılabilirsin. Psikolog, sosyolog, çocuk gelişimi uzmanı, rehberlik uzmanı, okul öncesi eğitmeni, drama eğitmeni, oyun terapisti, sağlık çalışanı, avukat kız kardeşlerimiz, bize 0533 209 01 78 numaralı telefondan, illerdeki Ekmek ve Gül gruplarımızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz" denildi.
2008 yılında Hayat Televizyonu’nda başlayan ve kanal 29 Eylül 2016'da OHAL KHK'siyle kapatılana kadar yayınlanan kadın programı Ekmek ve Gül, dergi ve internet sitesi olarak yoluna devam ediyor. (HABER MERKEZİ)