Ekmekçioğlu işçileri sendika hakkı için direnişte

Ekmekçioğlu Metal Kimya'da DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkartılan işçilerin fabrika önündeki direnişi dördüncü güne girdi. Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, fabrika sahiplerinin salgın dönemini fırsat bilerek, işçileri cezalandırmaya çalıştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Ekmekçioğlu Metal Kimya fabrikasında, sendikalaştıkları için işten çıkartılan işçilerin işe dönüş eylemi sürerken, çıkarılan işçi sayısı da artıyor.  DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkartılan işçi sayısı bugün itibariyle 80'e yükseldi.

İşçilere destek vermek amacıyla Çorum’a gelen Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, sendikalaşma ve mücadele sürecine ilişkin Gazete Duvar'ın sorularını yanıtladı.

Baltacı, sendika olarak 30 Kasım’da yasal çoğunluğa ulaştıklarını, 4 Aralık’ta da işyeri yeter çoğunluğu kazandıklarını belirtti. Bu süreçten sonra fabrika yönetiminin, işçileri işten atacağını söylediğini anlatan Baltacı, çalışma yaşamında böyle bir tavrın kabul edilemeyeceğini, işyeri sahiplerinin yasaları çiğneyip işçinin anayasal haklarını gasp ettiğini vurguladı.

SENDİKAL ÖRGÜTLENME HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Ekmekçioğlu Metal işçilerinin tazminatlarının dahi verilmeden, hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldığını ifa eden Baltacı, "Biz işverenden fabrikanın tapusunu, anahtarını istemiyoruz. Yasaların bize verdiği sendikal örgütlenme hakkımızı istiyoruz. Pazartesi günü fabrikaya gelen işçi arkadaşlarımızı özel mülkiyete tecavüz ediyorsunuz diye fabrikadan çıkardılar. Üstelik bu çıkışlar sözde fesih yasağına rağmen yapılıyor. İşçileri kendi malı gibi gören, sendikaya üye olan işçiyi aşağılayan zihniyet bu kez de Çorum’da karşımıza çıkmış bulunuyor. Üstelik işçinin sendikalaşmasına tahammül edemeyen işverenin kendisi işveren sendikası MESS üyesi” dedi.

'İŞVEREN YASAYI ÇİĞNİYOR'

Hami Baltacı, verdikleri mücadelenin ekmeklerine sahip çıkma mücadelesi olduğunu, işbaşı yapana kadar her türlü yasal mücadeleyi sürdüreceklerine değinerek, şu açıklamayı yaptı: "Cuma günü fabrikada yeterli sayıda ulaştık. Bu gelişme üzerine işveren, işçi çıkarmaya başladı. Sosyal Güvenlik'ten işçilere mesajlar gelmeye başladı, çıkış verildiğine dair. Biz anayasanın bize vermiş olduğu sendika üyeliği hakkı kullandık. İnsani şartlarda, güvenceli çalışma hakkımızı kullandık. Ama işveren bu hakkımızı tanımıyor, insanları sorgusuz sualsiz işten çıkarıyor, suç işliyor şu anda. Ekmekçioğulları’nda ülkenin anayasası, yasaları ve uluslararası sözleşmeler ayaklar altına alıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Salgın dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalışıyorlar. Zorbalık işçileri yıldıracak sanıyorlar; yanılıyorlar. Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır. Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz.” 

SEKSEN İŞÇİ ÇIKARTILDI

Kendilerinin her türlü yasal çerçeve içerisinde işverenle anlaşma taraftarı olduğunun altını çizen Baltacı, fabrikada şu anda ortaçağ düzeninin yaşatılmak istendiğini, işten çıkarılan işçi sayısının bugün itibariyle 80’e ulaştığını  söyledi. Baltacı, Çorum'daki kitle örgütleri ve halka da, işçilerle dayanışma çağrısı yaptı.

EMEP, METAL İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Öte yandan Emek Partisi (EMEP) Çorum İl Örgütü, işçilere dayanışma ziyaretinde bulnudu. EMEP İl Başkanı Cafer Gökmen, Merkez İlçe Başkanı Hıdır Aygün ve partililer, Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Ekmekçioğulları Metal önünde bekleyişlerini sürdüren işçileri ziyaret etti.
İşçilerin anayasal haklarını kullandığını vurgulayan Gökmen, “Pandemi koşullarında işçi çıkarılmayacak diye açıklamada bulunanlara sesleniyorum, Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ekmekçioğulları Metal’de işçiler neden işten atılıyor? Yasalar sadece zenginleri korumak için mi var?” sorusunu yöneltti. Haklı mücadelelerinde işçilerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade eden Gökmen, Çorum'daki tüm işçi ve emekçileri de dayanışma içinde olmaya çağırarak, “Güvenli bir iş, güvenli bir gelecek için yasal haklarını kullanarak sendika üyesi olan işçilerin kazanımı tüm Çorumlu işçi ve emekçilerin de kazanımı olacaktır” dedi.

Fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerse, “Sendikalı olarak dönene kadar direnişimiz sürecek” açıklamasını yaptı.