Hakem Kurulu, taşeron işçiye yüzde 1'lik zammı layık gördü

Yüksek Hakem Kurulu, İzmir'deki taşeron sağlık işçileri için toplu sözleşmeyi yüzde 1'lik zam ve toplamda 10 günlük ikramiye ile kapattı. Sağlık-İş, çözümün işçilerin yasalara müdahil olmasından geçtiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Buca Seyfi Demirsoy, Karşıyaka ve Menemen Devlet Hastanesinin klinik destek birimi işlerini yürüten taşeron Nif-Tem Şirketi ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Sendikası arasında başlayan toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulunda sonuçlandı.

Yüksek Hakem Kurulu, İzmir’de farklı hastanelerde çalışan taşeron sağlık işçileri ile ilgili önüne gelen toplu sözleşmeyi enflasyon altında bir oranla bitirdi. Kurul, asgari ücretteki zammı gerekçe göstererek sözleşmeyi yıllık yüzde 1 zam ve toplamda 10 günlük ikramiye ile kapattı.

İKİ ÜYEDEN ŞERH

TİS kararı oy çokluğuyla kabul edilirken, 2 kurul üyesi TİS’e, düşük olduğu gerekçesiyle şerh koydu. İki üye, şerhinde şimdiye kadar olan benzer TİS kararlarında altışar aylık olarak yapılan yüzde 2’lik, 3’lük zammın 2016’nın tamamı için yüzde 1 olarak kabul edilmesine ve ikramiyelerin 20 günden 10 güne düşürülmesine itiraz ettiklerini belirtti. Şerhte ayrıca sosyal yardım ücretlerinin daha fazla olması gerektiği de ifade edildi.

TÜRK-İŞ HÜKÜMETE İLETTİ

Sözleşmeyi gazetemize değerlendiren Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, sağlık iş kolunda, grev yasağından dolayı işverenlerin masaya oturmadığını belirterek, “İşveren, masaya oturunca daha fazla vermek zorunda kalacağını biliyor. Ondan dolayı YHK’ye gönderip verilecek yüzde 1 zamma güveniyorlar. Sendika baypas edilmiş durumda. Enflasyonun çok altında bir zam. Türk-İş Genel Başkanı da bunun vicdansızlık olduğunu ve kabul edilemez olduğunu söyledi ve bu konuyla ilgili hükümetle görüşmesi oldu” dedi ve ekledi: "Çözüm, işçilerin, yasalar yapılırken müdahil olmasıdır."