Memurların iş güvencesi kaldırılıyor
Hükümet, devlet memurluğunu silbaştan değiştirmeye hazırlanıyor. İş güvencesi, verimliliğe göre maaş, eş durumundan büyükşehirlere tayin ile mahkeme kararıyla işe dönüş zorlaştırılıyor. Ayrıca 'devlet memurluğu' gidiyor, 'kamu çalışanı' tanımlaması geliyor.
DUVAR - Hükümet, kamu personel rejiminde köklü bir değişikliğe giderek, 'devlet memurluğu' sistemini baştan aşağı değiştirmeye hazırlanıyor. Muhalefetle anlaşmaya varması durumunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun temeli olan anayasada revizyona gidecek olan AK Parti, 'devlet memuru' yerine 'kamu çalışanı' kavramını getirecek.
Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler 'kamu çalışanı' adı altında tek bir statüde toplanacak.
İkinci aşamada, 657 sayılı yasa tarih olacak. Yerine yeni düzenleme gelecek.
İŞTEN ÇIKARMA KOLAYLAŞACAK
Hükümet, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası mini anayasa paketi için muhalefet partileriyle oluşturulan komisyona kamu personel rejimini değiştiren düzenlemeyi de getirecek. Buna bağlı olarak hükümet, 51 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun yerine yenisini getirecek. Yeni düzenleme ile devlette çalışmaya başlayan memurların ömür boyu iş güvencesi ortadan kalkacak. Memurlar gerektiğinde işten kolaylıkla çıkarılabilecek. Memur maaşları verimlilik esasına göre belirlenecek. Eş durumu gibi nedenlerle memurların büyük kentlerde birikmesi önlenecek. Görevden alınanların mahkeme kararıyla dönmesi zorlaştırılacak.
HEMŞİRE MESLEK ÇALIŞANI, MEMUR BÜRO ÇALIŞANI OLACAK
Hemşire, imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak. Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak. Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek.
İLK İŞARET ERDOĞAN'DAN GELMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta oda ve borsa başkanlarıyla toplantısında konuyla ilgili şöyle konuştu: “Kalkıp ‘Devletin malı deniz yemeyen domuz, girdin mi içeri ölene kadar kal orada’... Böyle bir şey olmaz. Şimdi devleti bunlardan arındırma zamanıdır, tüm sektörleri arındırma zamanıdır. Bu yasal düzenleme Anayasa değişikliği gerektiriyor ve ben bu konuda muhalefet liderleriyle yaptığım görüşmede kendilerine söyledim.”
İŞE ALIRKEN SÖZLÜ SINAV YAPILACAK
Darbe girişimi sonrası kamuda açığa alınanların sayısı 70 bine ulaşırken, kamu kurumları yeni personel alımına çıkmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açığa aldığı 22 bin öğretmenin yerine 15 bin sözleşmeli öğretmen alacak. Sağlık Bakanlığı, 6 bine yakın sağlık çalışanını cemaat soruşturması kapsamında açığa alırken, 22 bine yakın yeni alım yapmayı planlıyor. Adalet Bakanlığı cezaevlerinde çalışmak üzere 3 bin 721 sözleşmeli personel ile mühendis, mimar, psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, koruma ve güvenlik görevlisi, hizmetli unvanları için 200 kişilik ilana çıktı.
SON 2 YILDAKİ KPSS’YE BAKILIYOR
Bakanlık ayrıca, daha önce bin 200 kişi olarak açıkladığı yeni alınacak hâkim ve savcı adayı sayısını 3 bine çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2 bin komiser yardımcısı alımı ilanı yayımladı. Kamuya personel alımlarında son 2 yılda yapılan KPSS sonuçları dikkate alınıyor. Bu yılki personel alımlarında da 2015 ve 2016 KPSS puanlarına bakılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na sözleşmeli öğretmen alımında olduğu gibi kamu kurumları FETÖ mensuplarının sızmasını önlemek için personel alımlarında sözlü sınav yapacak. Her bir kamu kurumu KPSS’nin yanı sıra ayrıca kendi sınavını da yapabilecek. Kurumlar, personel alırken KPSS’den hangi puanla eleman alacağını, personel alımı sırasında ilan ediyor.