Mobil ve tablet vergisi mahkemelik oldu

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, iPhone ve iPad gibi cihazlardan alınacak vergiyi mahkemeye taşıdı. Yarkadaş, düzenlemenin vatandaşın cebine yıllık 500 milyon TL’lik yük getireceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu kararıyla TRT’nin aldığı bandrol ücretlerinin kapsamı genişletilmiş ve tüm cep telefonu, tablet ve bilgisayarlardan TRT bandrol ücreti alınması kararlaştırılmıştı. Vatandaşın cebine yıllık 500 milyon TL’lik yük getirecek düzenlemeyi CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş avukatları aracılığıyla mahkemeye taşıdı. Avukatlar Turan Aydoğan ve Ertuğrul Aydoğan aracılığıyla sunulan dilekçede internet bağlantısı yoluyla radyo ve televizyon yayınlarını alabilen tüm cep telefonlarından bandrol ücreti alınmasının iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Dilekçede bandrol ücretinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na aktarılan payında iptal edilmesi istendi. TRT Kanunu’na aykırı olduğu ifade edilen bandrol ücretinin tamamının TRT’ye ait olduğu ve bu sebeple Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na aktarılan payın yasal olmadığına yer verildi.

Yarkadaş, Haziran sonunda yürürlüğe giren düzenlemeyle dahili tüner ile radyo veya televizyon yayınlarını alabilen cep telefonlarından alınan bandrol ücretinin yüzde 6’dan yüzde 7’ye, bugüne kadar bandrol ücreti alınmayan dahili tüneri olmayan ancak internete bağlanabilen cep telefonlarından ise yüzde 6 bandrol ücretinin ithalat aşamasında alınmaya başlandığını söyledi.

‘VERGİLER VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ’

Yeni düzenlemeyle radyosu olmayan ancak internete bağlanabilen cep telefonlarının perakende satış fiyatlarında, yurt içi stokların bitmesini takiben yüzde 8'lere yakın zam geldiğini ifade eden CHP’li Vekil, "Söz konusu vergi öncesinde en düşük 1600 lira olan akıllı bir telefonun fiyatlı bin 1730 liraya yükseldi. Yeni düzenlemeyle cep telefonlarından alınan verginin yüzde 7'si TRT bandrol ücreti, yüzde 25'i ÖTV, yüzde 18'i KDV olmak üzere toplamda yüzde 50 oldu" diye konuştu.

Yarkadaş, dilekçesinde söz konusu uygulamanın yer aldığı Bakanlar Kurulu Kararı’nın uygulanmasının, tüketici üzerinde zararlara yol açacağı ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi. (HABER MERKEZİ)