'4.5 milyon kişi işini kaybedebilir'

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 11,3'e ulaşırken, Prof. Dr. Haluk Levent “Çok şaşırtıcı gelebilir ama bunun çözümü yok" yorumunda bulundu. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılına kadar 4.5 milyon işin sadece yapay zeka tarafından yapılacağını belirten Levent "4,5 milyon iş tamamen ortadan kaybolacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinin açıklanmasının ardından İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı ve Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Haluk Levent, işsizlik konusuna dikkat çekti.

İşsizlik meselesinin Türkiye özelinde olmayan küresel bir problem olduğunu söyleyen Levent, “Çok şaşırtıcı gelebilir ama bunun çözümü yok. Çözümün neden olmadığına gelince, en son bu yıl toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nda “The Future of Jobs (İşlerin Geleceği)” isimli bir rapor yayınlandı. Bu rapor Türkiye’nin de içinde olduğu 12 ülkede yapılan saha çalışmasını kapsıyordu ve en dikkat çekici sonuçlarından biri, bu coğrafyada 2020 yılına kadar 4,5 milyon işin sadece yapay zeka tarafından ikame edilecek olmasıydı. Yani buna göre 4,5 milyon iş tamamen ortadan kaybolacak” diye konuştu.

'EZBERCİ EĞİTİMDEN GERİ NOKTADAYIZ'

Bu öngörünün önemli bir sinyal olduğunu ve eğitim sisteminde bu doğrultuda değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Prof. Levent şöyle konuştu:

“Eskiden ezberci öğrenciler vardı. En azından bir şeyleri ezberlemiş olan öğrencide merak duygularını koruyabilecekleri bilgiler oluyordu. Ancak 2007-2008 yıllarından sonra bir kırılma oldu, bunu kişisel deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Önceden ezberci oldukları için şikayet ettiğimiz öğrencilerin artık tek bir öğrenme biçimine sahip olduklarını fark ettik. Soru tipini belirliyorlar ve o tipe ilişkin kestirme, kolay yolları ezberliyorlar. Sürekli bu yolu kullandıkları için de bir süre sonra sorunun içerdiği bilgi ile alakaları kalmıyor ve merak duyguları ortadan kayboluyor.

Merak duygusu olmayan bir insanı eğitmenin veya ona bir şey öğretmenin ise imkanı yoktur. Bu gerçek bir felakettir. Oysa teknolojik işsizliğin arttığı ve mesleklerin hızla kaybolmaya başladığı bir ortamda meslek öğretmekten ziyade (bazı meslekleri kısmi olarak öğretmek gerekiyor elbette) yeni beceriler kazanacak donanıma sahip kişiler yetiştirmemiz gerekir. Çünkü kişi elindeki mesleği kaybettiğinde veya bu meslek ortadan kalktığında, başka bir mesleğe geçiş yapabilecek yeni becerilere sahip olmalı. Bu da ancak sorgulayan, düşünen, merak eden insanlar yetiştirmekle sağlanabilir.”

(İSTANBUL-DHA)