Bankwatch: TANAP'a kredi vermeyin

Bankacılık izleme örgütü Bankwatch, Avrupa bankaları ve Dünya Bankası tarafından desteklenen boru hattı projesine kredi vermeme çağrısı yaptı. Bankwatch'a göre projeyi yapan tüm firmalar sabıkalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Çek Cumhuriyeti merkezli bankacılık izleme örgütü Bankwatch, Azerbaycan'dan Avrupa'ya gaz taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP)  kredi desteği vermeme çağrısı yaptı. Bankwatch, boru hattının inşa aşamasında yer alan Türk şirketleri Fernas ve Limak'ın adlarının rüşvet ve yolsuzluk skandallarına karıştığını söylüyor.

TANAP Projesi'nin 1850 km'lik bölümü Türkiye ve Azerbaycan hükümetleri tarafından inşa edilecek. Boru hattının Gürcistan sınırına yakın olan 375 km'lik kısmı Fernas tarafından yapılıyor. Bankwatch, Fernas'ın şu andaki yönetim kurulu başkanı Yaşar Giregiz'in 2005 yılında rüşvet ve yolsuzluk suçlarından mahkum olarak hapis yattığını hatırlatıyor.

MAVİ AKIM SORUŞTURMASI

Projenin Yunanistan sınırına yakın kısmını inşa edecek olan Limak'ın Yönetim Kurulu Başkanı  Nihat Özdemir, 2008 yılında Mavi Akım'la ilgili soruşturmada yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanmıştı. Davada yargılanan 77 sanık arasında eski Fernas yönetim kurulu başkanı Muzaffer Nasıroğlu da vardı.

Bankwatch, Ekim ayında "Riskli İş Güney Gaz Koridoru Kime Hizmet Ediyor" başlıklı bir rapor yayınladı. Bu rapora göre Avrupa merkezli kalkınma bankaları gaz boru hattı anlaşmalarını fonlamak için 6,8 milyar dolarlık bir bütçe ayırmış durumda. Rapora göre bu anlaşmalarda Yunanistan ve İtalya'da ihaleye giren belli şirketlerin mafya bağlantıları olduğu ve kara para akladıkları tespit edilmiş durumda. Anlaşmalara Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) 1,5 milyar dolar, Avrupa Yatırım Bankası (AIB)3 milyar euro ve Asya Kalkınma Bankası da bir milyar dolarlık kredi ödenekleri ayırmış durumda. AIB, 3 milyar dolarlık kredinin 1 milyarını TANAP'a veriyor.

DÜNYA BANKASI NE DİYOR?

Dünya Bankası (DB), TANAP projesi  için BOTAŞ'a 400 milyon dolarlık kredi veriyor. DB, Bankwatch'a yaptığı açıklamada "Proje sadece rekabetçi ortamı teşvik edip Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine yeni fırsat kapıları açmayacak. Proje aynı zamanda ülkeler arasındaki bağları kuvvetlendirecek, bölge ticaretine katkıda bulunacak, Avrupa ve Türkiye'de enerji güvenliğini geliştirecektir" diyor. Bankwatch'un da dahil olduğu bir STK'lar koalisyonu ise bu projelerden kamu yararı sağlanıp sağlanmayacağı şüpheli olduğu için adı geçen kurumların kredilerini geri çekmelerini istiyor. (HABER MERKEZİ)