Merkez Bankası'ndan dolara müdahale

Euronun tarihinde ilk kez 4 liranın üzerine çıkması, doların da 3.78 seviyesine yükselmesi üzerine Merkez Bankası, bankaların borç alabilme limitlerini 22 milyar liraya düşürdü. Merkez ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını da 50 baz puan aşağı çekti. Ancak, bu müdahalenin dövize etkisi çok sınırlı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Döviz kurlarında yaşanan sert yükselişin ardından Merkez Bankası harekete geçti. Bankaların borç alabilme limitlerini düşüren Merkez, ayrıca, piyasalardaki gelişmelerin yakından izlendiğini belirterek, "Gerekli görülmesi halinde, ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak üzere ilave adımlar atılabilecek" açıklamasında bulundu.

Bu adım sonrası 3.7830 seviyelerinde işlem gören dolar öğleden sonra 3.7549, euro da 3.9722 seviyelerinden işlem gördü.

Ancak Merkez Bankası'nın dövize müdahalesinin etkisi çok kısa süreli ve sınırlı odu. Dolar saat 17.30 itibariyle 3.77 liradan, euro da 3.99'dan işlem gördü.

YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIK ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Açıklamada şöyle denildi: "Yapılan değerlendirmeler sonucunda, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk lirasına düşürülmüştür. Ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. Bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.

Piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmekte olup, gerekli görülmesi halinde, ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak üzere ilave adımlar atılabilecektir."

(HABER MERKEZİ)