Forbes: Spekülasyon yok, kötü yönetim var
Forbes dergisinde Türkiye'deki döviz kriziyle ilgili bir makale yayımlandı. Makalede, "TL'nin düşüşü Türkiye'ye karşı alçakça bir komplonun parçası değil. Bu daha ziyade, insanların ekonomi politikalarının yararlı olmadığını düşündüğünün kanıtı" denildi.
DUVAR - Amerikan ekonomi dergisi Forbes, TL'nin son dönemde değer kaybetmesinin arkasında spekülatörlerin bulunduğu iddiasını reddederek Türkiye'de ekonominin 'kötü politikalarla yönetildiğini' savunan bir makale yayımladı. Tim Worstall imzalı makalede, "Spekülatörler sebep değil, bir sonuçtur" denildi; "Herkes yaptığınız şeyin yanlış olduğunu söylediğinde, gerçeği söylemeleri muhtemel olan bu kişilerin kökünü kazımak yerine onları en azından dinlemeye değer" uyarısı yer aldı. Worstall, ünlü milyarder George Soros2un zengin olma hikâyesini de argümanına dayanak olarak gösterdi.
'SPEKÜLATÖRLER ÖNGÖREN KİŞİLERDİR'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli'nin döviz piyasalarında manipülasyondan söz eden açıklamalarının hatırlatıldığı makalede şu ifadeler kullanıldı:
"Bu çok da sıradışı bir durum değil. Bir ekonomiyle ilgili bir şey yanlış gider ve hükümet her şeyin spekülatörlerin suçu olduğunda ısrar eder. Dolayısıyla çözüm, spekülatörlerin kökünü kazımaktır; sonra her şey düzelecektir. Fakat tabii ki, yaşanan esasında bu değildir. Evet, spekülasyon ve spekülatörler tabii ki var. Fakat para kazanmayı beceren spekülatörler (beceremeyenler iflas ederek piyasayı hızla terk eder) bir ekonomiyle ilgili zaten sorunlu olan şeylerin üzerine pozisyon alır. Onlar bir semptomdur, sebep değil."
'SİLAH GİBİ KULLANMIYORLAR'
Worstall, Erdoğan'ın "Döviz kurunu bir silah gibi kullanıyorlar" sözlerini alıntılayarak, "Hayır, TL'nin düşüşü Türkiye'yi ele geçirme veya istikrarsızlaştırma amaçlı alçakça bir komplonun parçası değil. Bu daha ziyade, insanların uygulanan ekonomi politikalarının Türkiye ekonomisine yararlı olmadığını düşündüğünün kanıtı. Bundan ibaret" yorumu yaptı. "Fiyatlar bilgi niteliğindedir" diyen Worstall, "Ve düşen bir döviz kuru, insanların izlenen politikanın doğru olmadığını düşündüğüne dair bilgidir" ifadesini kullandı.
'RİSK OLMADIĞINI SİZİN SÖYLEMENİZ YETMEZ'
Makalede, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan tasfiyelere dikkat çekilerek, "Parası olan insanlar ekonomik gücün tek bir yerde toplanmasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyor. Bu tabii ki, gücü tek bir yerde toplayan kişinin duymak istemeyeceği bir mesaj" denildi. Worstall, "Doların bu düzeyde olmasını gerektirecek bir risk söz konusu değil" diyen Gedikli'ye de şu yanıtı verdi: "İnsanlara hangi risklerin daha düşük olduğunu siz söyleyemezsiniz. Onlar tahminlerini kendileri yapmalı. Ve fiyatlar da bu işi görür; diğer bütün herkesin görüşünü yansıtır. Siz Türkiye'de ekonomik risk olmadığını düşünüyor olabilirsiniz fakat düşen döviz kuru diğer insanların size katılmadığının kanıtıdır."
'SOROS KOMPLO KURMADI'
Makalede, 1992'de İngiliz sterlinine karşı aldığı pozisyonla zengin olan Soros da örnek gösterildi. Worstall, Soros'un bir komplo kurduğu için değil, dönemin döviz sistemi politikasının yanlış olduğunu ve sonlandırılması gerektiğini öngörmesi sayesinde zengin olduğunu savundu. Makale şu ifadelerle sonlandırıldı:
"Düşen kur, diğer herkesin, son dönemdeki ekonomi politikalarının iyi bir fikir olmadığını söylediğinin göstergesi. Haklı ya da haksız olabilirler ama bu onların fikri. Ve eğer herkes yaptığınız şeyin yanlış olduğunu düşünüyorsa, gerçeği söylemeleri muhtemel olan bu kişilerin kökünü kazımak yerine onları en azından dinlemeye değer. Piyasalardaki fiyatlar bilgidir. Hepimiz onları dinlesek iyi ederiz." (Dış Haberler)