Dip bir türlü gelmiyor

Hükümet, dövizdeki dalgalanmayı kasımda "Dibi gördük, artık yukarı çıkar" diye değerlendirdi. Aradan geçen iki ayı aşkın sürede, dolar yüzde 10'a yakın değer kazanırken Başbakan Yardımcısı Canikli bu gün bir kez daha aynı ifadeyi kullandı: "Dalgalanmanın en dibini gördük. Artık yükseliş başladı."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dövizdeki yükselişin nedenlerine ilişkin ekonomi çevrelerindeki tartışmalar devam ederken hükümetten üç aydır aynı açıklama geliyor: "Dibi gördük artık çıkarız." Ancak bu açıklamalara rağmen döviz kurundaki artış sürüyor. Sene başından bu yana TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 10'a yaklaştı.

Dolardaki dalgalanma geçen yıl kasım ayında toplanan Bakanlar Kurulu, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantılarında değerlendirildi. Bu toplantıların ardından 27 Kasım 2016'da bir araya gelen hükümetin ekonomi kurmayları alınacak önlemleri tartıştı. Toplantılarda döviz kuruna ilişkin yapılan değerlendirmeleri Hürriyet'ten Nuray Babacan, 27 Kasım tarihli haberinde şöyle aktardı: "Şimdi dibi gördük, artık bundan sonra yukarı çıkar. Artık dalgalanma azalacak."

'GELİR, YOKLAR, SONRA SAKİNLEŞİR

8 Aralık 2016'da ise Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den benzer bir açıklama geldi. TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Canikli, dövizdeki dalgalanma için "Bu dalgalanmalar, açık ekonomilerde belirli dönemlerde gelir, yoklar, sonra sakinleşir. Bu dalgalanmanın dip noktası geçmiştir" ifadelerini kullandı.

Yılbaşından sonra döviz kuru rekor üstüne rekor kırarken Canikli, bu gün katıldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) toplantısında yine aynı şeyi söyledi: “Dalgalanmanın en dibini gördük. Artık yükseliş başladı. Kalıcı tahribat yok. Bundan sonra dalgalanma biraz daha sakinleşecek onu görüyoruz.” (HABER MERKEZİ)