HDP: TÜİK ve Merkez Bankası suç işliyor
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, ‘Net Hata Noksan Kalemi’ olarak bilinen cari işlemler dengesinde manipülasyon yapıldığını belirterek, TÜİK ve Merkez Bankası'nın iktidarın talepleri doğrultusunda suç işlediğini söyledi.
DUVAR - HDP'nin ekonomi yönetiminden TÜİK ve Merkez Bankası'na manipülasyon eleştirisi geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, "Ekonomi yönetimi Türkiye ekonomisinin içine sürüklendiği krizden nasıl çıkacağına dair sağlıklı bir politika geliştirmek yerine ekonomideki gelişmelere dair bilgileri ya saklıyor ya da çarpıtıyor. TÜİK ve Merkez Bankası siyasi iktidarın talepleri doğrultusunda suç işliyor" dedi.
'EN ORGANİZE KAYITDIŞI İŞLEMLER'
Temelli yaptığı yazılı açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu: "‘Net Hata Noksan Kalemi’ olarak bilinen 'Cari İşlemler Dengesi’ni resmi olmayan işlemler üzerinden elde edilen döviz ile eşitleyen kalem üzerinden manipülasyon yapıldığı ortaya çıkmıştır. Son yıllarda bu kalemin olağandışı boyutlara ulaşmış olması, suç ekonomisi üzerindeki şüpheleri artırıyor. Kayıtdışı işlemlerin en organize hallerinden biri olan bu alanda karşımıza çıkan rakamlar dünyada eşine rastlanır nitelikte değildir. Net Hata Noksan’, ya ihracattaki zaman uyumsuzluğundan veya beyan yanlışlarından ve ihmal edilebilir kayıtdışılıktan gerçekleşir, ya da anket ölçüm hatalarından. Bunların ötesinde, Türkiye için 2008 sonrasında alınan karar gereği, yurtdışında tasarruf imkânı tanınan ihracatçıların dövizlerini yurtiçine getirmesi de bu kaleme eklenebilir. Tüm bu kapsamdaki rakamların ortalama olarak gözlemlenen değeri 2 milyar dolar civarında hesaplanmaktadır.
Bu ortalama rakam son iki yıl içinde inanılmaz bir düzeye sıçramıştır. 2015 yılında 10,1 milyar dolar; 2016 yılında 11 milyar dolar olarak gerçekleşen bu kalem neredeyse ülkeye giren dövizin yarısına ulaşmıştır. Bu yıl için ise ekonomi yönetimi 10,3 milyar dolar bekliyor. Bu miktarın doğrudan yabancı sermaye girişi, portföy yatırımları ve dış kredi miktarına eşit veya daha fazla bir düzeye ulaşması, karanlık bir ilişkiler yumağına işaret ediyor."
'BU GİRİŞLERİN KAYNAĞI NE?'
Ülkeye giren büyük miktarlardaki dövizin kaynağını soran Temelli, 'spekülatif yöntemler, suç ilişkileri, kayıtdışılık ve kara para trafiği' üzerinden ekonominin yönetilemeyeceğini söyledi.
"'Tek adam yönetimi’ni kabul ettirmek için izlenen yöntem, ekonomiyi olduğundan farklı göstererek mevcut durumun sürdürülmesini sağlamak ve referandumdan iktidarın beklediği sonucu elde etmektir" diyen Temelli, "Bu tutum siyasi iktidarın her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da hukuksuzluğu mubah gören anlayışını ortaya koyuyor. Bu hukuksuzluğu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz ve suçluların yargı önünde hesap vermesini sağlayacağız" açıklamasında bulundu.
(DUVAR)