Ticket'ta büyük boykot

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı komisyonlarının düşürülmesi için yürüttükleri görüşmeden ümitsiz. Bingöl, önce bir günlük uyarı boykotu yapacaklarını, sorun çözülmezse 200 bine yakın işletmenin sürekli boykota gideceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Restoran ve lokanta sahipleri, yemek kartı şirketlerini yüksek komisyonlar nedeniyle boykot etmeye hazırlanıyor.

Dünya gazetesinden Serkan Akıncı'nın haberine göre, lokanta sahipleri yemek kartı şirketleriyle halen görüşmeleri sürdürse de bir çözüm bulunması konusunda umutsuz. Yemek kartı kullanan kişi sayısının 3.5 ile 5 milyon arasında olduğunu belirten Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı şirketlerinin kendilerinden yüzde 7.5-10 arasında komisyon aldığını söyledi.

Çalışanlarına yemek kartı dağıtan şirketlerin iskontoyla bu kartları aldığını, fakat iskontoların maliyetlerinin restoran ve lokantalara yüklendiğini ifade eden Bingöl, şunları anlattı: “Dünyada yüzde 3- 4 komisyon alınırken, bizde bu 2 kat fazla. Yemek kartı şirketleri müşterilerine yüksek oranda iskonto uyguluyor. Bunu da bizden çıkarıyorlar. Ödemelerinin vadelerini de yükseltiyorlar şimdi. 60 güne varan vadelerle sözleşme yenilemeye zorluyorlar.”

200 BİN NOKTADA GEÇİYOR

Şirketlere uygulanan iskontonun yasadışı olduğunu savunan Bingöl, konuyu Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini kaydetti. Bingöl, sözleşmelerin yeni şartlarla yenilenmesi halinde esnafların batabileceğini söyledi. Sorunların ortadan kalkması için İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar konuya müdahil olduğunu ve orta yol bulmaya çalıştığını bildiren Bingöl, şöyle devam etti:

“Yemek kartı şirketleri İTO’ya bir rapor sundu, biz de inceleyeceğiz. Görüşmelerden bir sonuç alamazsak, tarihini açıklayacağımız bir günde sembolik olarak 1 günlük boykot kararı alacağız. Sorun çözülmezse kalıcı bir boykot düşüneceğiz. 8 binin üstünde şube var derneğimize üye olanların ama, tüm sektör paydaşları bizimle birlikte hareket edeceklerini ifade ediyorlar. Yemek kartları 200 binin üstünde noktada geçiyor şu an.”

'KOMİSYONU ARTIRMAK İSTİYORLAR'

İTO Restoran ve Yiyecek, İçecek Hizmetleri Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Tatlıdil de ocak ayının sonunda yemek kartı şirketlerinin sözleşmeleri yenileyerek, 15 gün olan vadeleri 30 güne çıkarmak için çalışmaya başladıklarını söyledi. Vadeleri 15 günde tutmaya direten restoran ve lokantalara ise ek 1.5 puanlık komisyon uygulanmak istendiğini ifade eden Tatlıdil, “Anlaşmalar devam ediyor ama EKC cihazlarının güncellenmesi gerekiyor. Bu güncellemeyi sözleşmesini yenileyene yapacaklarını söylüyorlar. Güncelleme yapılmazsa cihazlar kullanılamayacak” dedi.

'İŞLETMEYE YARI YARIYA ORTAK OLMAK GİBİ'

İTO Başkanı Çağlar’ın sorunu dinledikten sonra yemek kartı şirketiyle yaptıkları sözleşmeyi iptal ettiğini anlatan Tatlıdil, şu ifadeleri kullandı: “Bir kurum bu şirketlerden iskonto aldığında, o iskonto restoran ve lokantaların üstüne yıkılıyor. Biz bu iskontoların ve dolayısıyla bizden alınan komisyonların azlatılması için çalışıyorduk. Şimdi şartları daha da zorlaştırmak istiyorlar. İTO Başkanı Çağlar, bu konuları dinledikten sonra, yeni sözleşmelerinde iskontoyu tamamen kaldırdı. Karlılıklar bu kadar düşükken, bir de restoran ve lokantanın cirosundan yüzde 10 komisyon almak, o işletmeye yarı yarıya ortak olmak demektir.”

Tatlıdil görüşmelerin sürdüğünü fakat bir sonuç çıkmayacağını ve boykota gideceklerini ifade etti.