Banka çalışanlarında tükenmişlik sendromu
Bankacılık sektöründe örgütlü sendikalar, her geçen gün kötüye giden çalışma koşullarının görev yapanlarda tükenmişlik duygusu yarattığını belirttiler. Sendikalara göre, bu durum çalışanları 'mutsuz ve huzursuz bankacılar topluluğu' haline getirdi.
ANKARA - Gözde meslekler arasında sayılan bankacılık alarm veriyor. Çalışma şartlarının ağırlığı, sendikasızlaştırma ve işten çıkarmalar nedeniyle artan sıkıntılar grev kararlarına yol açarken, Çalışma Bakanlığı ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu göreve çağrıldı.
Bankacılık sektöründeki sıkıntılar, Akbank’ta örgütlü Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası'nın (BANKSİS) grev kararıyla görünür oldu. 2014 yılından bu yana banka çalışanlarını sendikasızlaştırma ve sendikayı yetkisiz kılma operasyonu yürütüldüğünü savunan BANKSİS, 6 bin 125 çalışanın sendikalarından istifa ettirilmesi, en az 2 bin 500 üyenin de performans gibi gerekçelerle işten atılması üzerine grev kararı aldı. BANKSİS'in grev kararı Türkiye'deki Akbank şubelerinde ilan edildikten sonra yasak gecikmedi. Daha önce metal işçilerinin grevinde olduğu gibi bu grev de OHAL gerekçe gösterilerek Bakanlar Kurulu’nca ertelendi.
'SÖZÜN BİTTİĞİ NOKTADAYIZ'
Grevin 'ekonomik, finansal istikrarı bozucu nitelikte' görülüp 60 gün süreyle ertelenmesine BANKSİS Başkanı Semih Özen tepki gösterdi. Performans gerekçe gösterilerek çok sayıda işten çıkarmanın yaşandığı bankada kimsenin emekli olacağını düşünemez hale geldiğini anlatan Özen, “Tutup tutup işten atıyorlar. 20 yıllık bankacıyı atıyorlar” dedi. Banka çalışanlarının da güçlü desteği doğrultusunda bu kararı aldıklarını söyleyen Özen, grevin OHAL gerekçesiyle ertelenmesini ise şöyle yorumladı:
“Sabah ilanı astık akşamına yasakladılar. Sözün bittiği yerdeyiz. Bekleyeceğiz. Ne yazık ki işveren konuşmak, uzlaşmak için fırsat tanımıyor. Bir uzlaşma göremiyoruz. Aslında kabul edilmeyecek bir isteğimiz yok. Asıl amaçları güçlenmemizi engellemek, sendikasızlaştırmak.”
'BANKA ÇALIŞANLARI ADETA KÖLE GİBİ'
Akbank çalışanlarını grev noktasına taşıyan çalışma şartları, diğer bankalarda da farklı değil. Yapı Kredi, İş Bankası gibi çok sayıda bankada örgütlü bulunan Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) gazetelere ilan vererek, “Bankalarda çalışma koşulları nereye gidiyor?” diye sordu.
Sendikanın ilanında, bankalardaki çalışma koşullarının yabancı sektör bankalara girdikten sonra daha da kötüleştiği belirtilerek şöyle denildi: “Büyük patronların ve CEO’ların aşırı 'kâr hırsı', banka çalışanlarının insan onuruna yakışmayan, satış ve hedef baskısı uygulamalarıyla 'adeta köle gibi' çalıştırılmalarına neden olmaktadır."
TÜKENMİŞLİK SENDROMU
Anayasal hak olmasına karşın yabancı sermaye ortaklı bankalarda çalışanların sendikaya üye olmalarının tehdit ve baskıyla engellendiği belirtilen ilanda, keyfi performans değerlendirmelerinin çok sayıda kişiyi işsiz bıraktığına dikkat çekildi. Bankacılığın artık huzur ve güvenle yapılan bir meslek olmaktan çıktığı belirtilen ilanda yaşanan sıkıntılar şöyle örneklendi:
- Ulaşılmaz hedefler ve dayanılmaz satış baskıları, banka çalışanlarında tükenmişlik duygusu yaratarak iş, aile ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.
- Kendinle yarış, hayallerinin peşinden git, enerjini ortaya koy, hedefine doğru koşarken eğlenceye ve dinlenmeye fırsat ayır gibi kulağa hoş gelen ve motive edici sözlerin ardındaki gerçekler hiç de öyle değildir.
- Bugün bankacılık sektöründe çalışanlar, dayanılmaz baskılar karşısında, ruhsal sağlığı bozulan, mutsuz ve huzursuz bankacılar topluluğu haline gelmiştir.
Hükümet, Akbank grevini yasakladı
BAKANLIK GÖREVE ÇAĞRILDI
BASİSEN, bankacılık sektöründeki çalışma ortamını korku, baskı ve angaryaya dönüştüren uygulamaları engellemek için Çalışma Bakanlığı, BDDK ve Bankalar Birliği’ni göreve davet etti. (DUVAR)