ILO tartışmasına nokta, Türk-İş gidiyor

Hükümet, ILO'ya Memur-Sen'i göndermekten vazgeçti. Türkiye'yi ILO'da bu yıl da Türk-İş temsil edecek. Böylece 65 yıllık gelenek bozulmamış oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) bu yıl haziran ayında Cenevre’de düzenlenecek olan Çalışma Konferansı’nda Türkiye’deki çalışanları kimin temsil edeceği krizi çözüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ILO’da bu yıl da daha önceki yıllarda olduğu gibi çalışanları Türk-İş’in temsil edeceğini bildirdi. Kararın ardından sendikalar ILO’ya gitme kararı alırken, Memur-Sen tepki gösterdi.

Tartışmalar, Memur-Sen’in en çok üyeye sahip konfederasyon olarak ILO’ya, bu yıl çalışan temsilcisi olarak gitme talebiyle başladı. Bakanlığın da Memur-Sen’in gideceğini taraflara bildirmesinin ardından Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK karara itiraz etti ve Cenevre’ye gitmeyeceklerini açıkladı.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, tartışmalar nedeniyle bakanlık, sürece tekrar müdahale etti. Basında yer alan itirazlar çerçevesinde yeni bir uzlaşı arayışında olacağını belirten bakanlık, tüm tarafları toplantıya çağırdı. Yapılan toplantıda, itirazlar bir kez daha dile getirildi ve sendikaların karşı çıktığı bir temsilcinin, ILO’da Türkiye’yi zora sokacağına dikkat çekildi. Cenevre’de işçi grubunu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) temsil ettiği ve ITUC üyeliğine kabul edilmeyen bir konfederasyonun, Türkiye işçi delegesi olmasının, tüm dünya işçi hareketinin tepkisini çekeceği uyarısında bulunuldu. Tarafların gündeme getirdiği diğer bir konu da sürecin, Türkiye’nin ILO üyeliğinin tartışmaya açılmasına kadar uzayabilme ihtimali oldu. Bu görüşmeler sonrasında bakanlık, konuyu tekrar değerlendirdi ve ILO’da cuma günü itibariyle çalışanları Türk-İş’in temsil edeceğini bildirdi.

'OLMASI GEREKEN BU'

Böylece, Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, DİSK ve KESK’in itirazları ortadan kalktı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, gelinen noktada ‘olması gerekenin olduğunu’ söyledi. 65 yıldır Türkiye’de çalışanları bir başka deyişle işçileri, bir işçi konfederasyonun ILO’da temsil ettiğini belirten Beko, “Diğer türlü bir karar büyük sıkıntılar doğururdu. Ortak bir tavır aldık ve doğru sonuca ulaşıldı” açıklamasını yaptı.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ise oluşan baskılar nedeniyle böyle bir karar çıktığını söyledi ve ekledi: “Memur-Sen karşısında bir blok oluştu ve ne yazık ki bu baskıya karşı konulamadı. Bakanlık da kararını değiştirip, Türk-İş’in gönderileceğini ILO’ya iletti. Mesele ne ITUC’a Memur-Sen’in üye olmaması, ne de ETUC’a (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu) üye olmaması. Böyle bir toplantıya katılmak için illa Avrupa Birliği’nin icazetini mi almak gerekiyor? Şunu da bilmeleri gerekiyor. Artık 1 milyon üyesiyle bir Memur-Sen gerçeği var.”

Etiketler ILO Türkİş memursen