Kıdem tazminatında 'garanti fonu' talebi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bugün Bakanlar Kurulu gündemine gelen Kıdem Tazminatı Fonu'nu eleştirerek, "İşçiler yerine sermayenin güvenliği sağlanacak. Haklı olan değil güçlü olanın kazanacağı bir sistem yaratılacak" dedi. Ağbaba, sendikaların da önerisi olan 'Garanti Fonu' kurulmasından yana olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP, Bakanlar Kurulu gündemine getirilen 'Kıdem Tazminatı Fonu'nun, sendikaların talebi doğrultusunda geri çekilmesini istedi.

Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı ile hükümetin Kıdem Tazminatı Fonuna ilişkin yürüttüğü çalışmaları eleştirdi.

İş Mahkemeleri Kanun Tasarıyla, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye başvurmadan önce, zorunlu arabuluculuk sisteminin getirildiğini bildiren Ağbaba, CHP olarak, işçi sendikaların 'hayır' dediği böyle bir sisteme 'evet' demelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Ağbaba, şöyle devam etti: "Bir oldu bitti ile işçiler devlet eliyle haklarından vazgeçirilecek, işçiler yerine sermayenin güvenliği sağlanacak. Haklı olan değil güçlü olanın kazanacağı bir sistem yaratılacak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hukuk devletidir. İşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlık ne olursa olsun amaç bunu en kısa sürede halletmek değil, hukuk kurallarına göre çözmektir. Getirilen yöntemin adı arabuluculuk değil, arabozuculuktur."

'AMAÇ İŞ GÜVENCESİNİ KALDIRMAK'

Ağbaba, hükümet tarafından çalışmaları sürdürülen kıdem tazminatı fonuna da değindi. Kıdem tazminatının fona devredilmesinin gelecekte toplu işten çıkarmalara yol açacağını iddia eden Ağbaba, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AKP'nin amacı Türkiye'de iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktır. Bu konuda bizim tavrımız nettir; hak gaspına geçiş vermeyiz. Tüm sendikalar kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı. Bu planda emekçi lehine tek bir düzenleme dahi yok. 'Kıdem tazminatını artık alabileceksiniz' demenin hiçbir anlamı yok. Hem almaya hak kazanmayı zorlaştırıyorlar, hem de işten kolaylıkla atıldıktan sonra tazminatın önemi ikinci plana düşüyor. Bizim tavrımız nettir; kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Biz, sendikaların da talebi olan garanti fonu kurulmasını öneriyoruz."

(HABER MERKEZİ)