Finansal Hizmetler Güven Endeksi geriledi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi 11 puan geriledi. Son 3 aylık dönemde finans kuruluşlarının karlılık oranları da düşüş gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Temmuz ayında 11 puan gerileyerek 166.4 düzeyine indi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, endeksteki gerilemenin "son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ve gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisindeki azalma"dan kaynaklandığı belirtildi.

finansal-guven-endeksi-2

İstihdam ve hizmetlere olan talep bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Buna karşın geçen yılın aynı dönemine göre, istihdam yükseldi. Üç aylık dönemde faaliyet gelirleri ve karlılıkta düşüş yaşandı.

Son üç aylık dönemde yurt içi piyasalardaki rekabet gücü gerilerken, AB içindeki ve dışındaki piyasalarda rekabet gücü arttı. Gelecek üç ayda da rekabet gücünün artması bekleniyor.

finansal-guven-endeksi-1

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, "Avrupa Birliği Uyumlulaştırılmış İşyeri ve Tüketici Anketleri Ortak Programı" kapsamında yürütülüp ve Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında yayımlanıyor. Endeks, finansal sektörde faaliyet gösteren kuruluşların, Merkez Bankası “Finansal Hizmetler Anketi”ne verdikleri yanıtlara dayalı olarak hesaplanıyor. (DHA)