Hükümetten memura enflasyonun altında zam teklifi

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memurlar için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5+3.5 olarak revize ettikleri ettiklerini açıkladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise teklifin müzakere edilebileceğini fakat kabul etmeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Memur zamları için toplu sözleşme görüşmelerinin son gününe girilirken, hükümet 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için yüzde 3 olan teklifinde küçük bir revizyona gitti. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 için memurlara yapılan zam teklifini yüzde 3.5+3.5 olarak revize ettiklerini açıkladı. 2019'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı içinse yüzde 5 zam teklifi yapıldı.

Bakan Sarıeroğlu, hükümet olarak, son teklifi yaptıklarını söyledi. Sarıeroğlu, konfederasyonların sunduğu 776 maddelik talep maddesi müzakerelerinde de önemli ilerleme sağladıklarını öne sürdü.

MEMUR-SEN KAPIYI AÇIK BIRAKTI

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise revize edilen rakamların kendilerine önceden verilmediğini, basın üzerinden mesaj iletildiğini söyledi. Yalçın, şu açıklamada bulundu:

“Bu teklif elimize kalemi veriyor ama içine mürekkep koymuyor. Adaletin kapısını aralıyor ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. 'Bize zammı enflasyon canavarı vermesin, toplu sözleşme masası versin' çağrımız karşılık buldu. Bize zammı enflasyon canavarı değil, milletin adamı versin çağrımız ise karşılık bulmadı. Bekliyoruz. Müzakere edilebilir bulduğumuz bu teklifi değerlendirip, kamuoyuna bir teklif sunacağız. Enflasyonun bir iki puan altında teklife imza atacağımızı kamu işvereni düşünmesin. Bir noktada buluşmamız için henüz süre var. Bu süreyi kamu işvereni iyi değerlendirmeli. Tek amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Bizi hakeme zorlamak diye bir seçenek önümüze dayatılmayacak diye umuyoruz. Konfederasyonla istişaremizi tamamladıktan sonra son kararımızı paylaşacağız."

'MÜZAKEREYE UYGUN, İMZAYA UYGUN DEĞİL'

Yapılan değerlendirmelerin ardından Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, basın toplantısı düzenledi. Teklifin yetersiz olduğunu söyleyen Yalçın, "Yeterli ve ikna edici bir rakam değildir, ancak müzakere için önemli. Teklif imza atmaya uygun değildir. Müzakereye hazır ama imzaya uzağız. Gelen teklifin 4-5 puan üzerinde bir teklif kabul edilebilir" dedi.

YILDIRIM 'ENFLASYONUN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ' DEMİŞTİ

Yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 10.9, ağustosta ise yüzde 9.79 olarak gerçekleşmişti. Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada, "Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyiz. Yapacağımız yan tekliflerle enflasyonun dahi üzerine çıkacağız" demişti.

YÜZDE 16 ZAM İSTEMİŞLERDİ

Memur-Sen görüşmelerin başında, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6; 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında ise yüzde 8 zammın da aralarında olduğu 3 alternatifli teklifini Devlet Personel Başkanlığı'na sunmuştu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Taraflar arasındaki bugün sona erecek görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması halinde, zam oranını belirlemek üzere Hakem Heyeti devreye girecek.

Üye yapısının belirlenmesinde hükümetin daha ağırlıklı olduğu Hakem Heyeti'nin son kararı, memura verilecek zam oranında da son belirleyici olacak. 2010 yılına kadar Hakem Heyeti kararları hükümet açısından bağlayıcı değildi. Ancak o yıl yapılan anayasa değişikliği ile Hakem Heyeti kararına uymak taraflar açısından zorunlu hale getirildi.

Hakem Heyeti, Bakanlar Kurulu'nun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği bir üye, Çalışma Bakanı'nın belirleyeceği dört üye, sendikalar tarafından seçilecek dört üye ve sendikalar tarafından belirlenecek yedi üye arasından hükümetin belirleyeceği bir üyenin yanısıra, Bakanlar Kurulu'nun akademisyenler arasından seçeceği bir üyeden oluşuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu geçen hafta toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında memurlara 2018 ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 3, 2019 yılında da aynı şekilde yüzde 3, artı yüzde 3 zam teklif etmişti.

(HABER MERKEZİ)