İzmir'de, Türkiyeli ve Suriyeli işçiler ortak eylem yaptı
İzmir'de, Türkiyeli ve Suriyeli işçiler ortak eylem yaptı. İşçiler, ücretlerine zam yapılmasını ve çalışma şartlarının düzeltilmesini talep etti. İşçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı işyerlerini denetlemeye çağırdı.
İZMİR - Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan Türkiyeli ve Suriyeli işçiler, çalışma şartları, ücretlerine zam yapılmaması ve sigortasız çalıştırıldıkları için eylem yaptı. Basın açıklamasını yapan Murat Talay, "Her gün havalandırmanın dahi olmadığı dükkanlarda zehir soluyoruz. Genç yaşta tedavisi zor meslek hastalıklarına yakalanıyoruz" dedi. Talay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ayakkabıcılar Odası'na siteyi denetleme çağrısı yaptı.
İzmir'de bulunan Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan Türkiyeli ve Suriyeli işçiler, site içinde eylem yaptı. "Sayacılar dışarı" ve "İşçiler kardeş, patronlar kalleş" sloganları atan işçiler, site meydanında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
'AYRIM YAPILMADAN TALEPLERİMİZ HAYATA GEÇİRİLSİN'
Basın açıklamasını okuyan ve kalfa olarak çalışan Murat Talay, işverenlerin tarafından haklarının gasp edildiğini söyledi. Türkiyeli ve Suriyeli işçiler olarak aralarında birlik sağladıklarını belirten Talay "Aynı atölyede çalıştığımız, aynı kahvede çay içtiğimiz, aynı otobüslerde işe gidip geldiğimiz bizler, ayrım yapılmadan taleplerimizin hayata geçirilmesini istiyoruz’’ dedi.
'İŞVERENLER ZENGİNLEŞİRKEN BİZ YOKSULLAŞTIK'
Suriyelilerin, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmesinin işverenler tarafından kullanıldığını dile getiren Talay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşverenlerimiz, savaştan kaçan Suriyeli mülteci işçilerin ayakkabıcılar sitesine gelmesini fırsata çevirerek, yıllardır ücretleri artırmadı. Her talep ettiğimizde bize 'İşinize gelirse çalışırsınız, yoksa Suriyelilere yaptırırız' dediler. İşverenler her geçen gün daha da zenginleşirken biz daha da yoksullaştık. Yüzde 90’ımız sigortasız çalışıyoruz. Her gün havalandırmanın dahi olmadığı dükkanlarda zehir soluyoruz. Genç yaşta tedavisi zor meslek hastalıklarına yakalanıyoruz. Ayakkabıcılar Odası'nı ve başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere devletin tüm kurumlarını buraya davet ediyoruz. Gerekli denetimlerin yapılmasını, bir an önce çözüm üretilmesini istiyoruz’’
Adana, İstanbul, Gaziantep ve Konya’da da ayakkabı işçileri iş bırakma eylemi yapmıştı. (DUVAR)
Sayacılar Antep'te de greve çıktı
İstanbul'da sayacılar eylemde: Ayağa kalktık kolay oturmayız