Taksiciler tepkili: Uber insanların ruhunu okşuyor!

Taksiciler Uber'in yaygınlaşmasından endişeli. Taksiciler Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Silahyürekli Uber'in yaygınlaşmasına "Zaman zaman bu uygulama belki insanların ruhunu okşuyor ama taksiciler için ciddi zararlar doğuruyor” diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taksi dernek ve kooperatifleri, akıllı telefon uygulaması üzerinden taksi hizmeti veren Uber'e tepkili. Bu tepkilerini Havalimanları Kooperatifleri Üst Birliği öncülüğünde Yeşilköy'de bir otelde düzenlenen toplantıda dile getirdiler. Sabiha Gökçen Taşıma Kooperatifi (SAWKOOP), Atatürk Havalimanı 34 No'lu Taksiciler Kooperatifi, Esenboğa Havaalanı Kooperatifi, İzmir Havalimanı Taksici Kooperatifleri, Bodrum/Dalaman Havalimanları, Antalya Havalimanı, İstanbul Taksi Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanları ve taksiciler bir araya gelerek Uber uygulamasının kaldırılmasını istedi. Peki taksici Uber'i neden istemiyor?

TAKSİCİLER NE İSTİYOR?

Taksiciler Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Silahyürekli, taksilerin Uber'i neden istemediklerini şöyle anlatıyor: “ Bu sistem esnafın son derece zarar gördüğü bir çalışma sistemi. Taksicinin ekmeğini çalıyorlar. Taksi hizmete özel tahsil edilen araçtır. Kişi başına para almaz. Uber dedikleri zaman insanın aklına lüks araçlar geliyor. Ama hiçbir şekilde vergi mükellefiyeti yok. Kendilerini turizm şirketi olarak gösteriyorlar. Bu tamamen kanunsuz yapılan bir ticaret. İstanbul'da trafikte çalışan ticari taksi sayısı bellidir. Bu insanlar zamanında devletin ihaleyle plaka sattığı insanlar. Bu taksiler ve plakalar uzaydan gelmedi. Biz prosedüre uymuyorsak taksicilik yapamayız. Onlar da bu prosedöre uymadıkları için taksicilik yapamaz. Bu uygulama ayrıca taksici için çok ciddi sıkıntılar da doğuruyor.”

Mustafa Silahyürekli

'TAKSİLERDE KUYRUK VAR DİYORLAR'

Silahyürekli, ticari taksiler ve Uberle ilgili güvenirlik sorunu olduğunu da iddia ederek şunları anlatıyor: “Taksici taksimetrenin yazdığı parayı alır. Uber ucuz diyorlar. Uber, ticari taksilerin iki katı fiyat alıyor. Zaman zaman bu uygulama belki insanların ruhunu okşuyor ama diğer taraftan da düşünmek gerekiyor. Taksicilerin ticari taksi kullanma belgeleri vardır. Bunların eğitimlerini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi veriyor. O belgeyi almayan o araçta çalışamaz. Şimdi herhangi bir taksici müşteriye yaptığı herhangi bir yanlışı ulaşım müdürlüğü birimine bildirildiği zaman o arabanın sahibi, arabadaki çalışan hepsini belgelerle önümüze getiriyor. Yanlışı yapan kişiye hemen ulaşılabiliyor. Uber'de de yapılan hataları şikayet edebiliyorsunuz ama şunu bunu yapmaz diye bir garantisi yok. Bizde denetim kurulu var, disiplin kurulu var, ceza müeyyideleri uygulanabiliyor. Peki Uber'de ne var? Bahane olarak, 'Taksicilerde kuyruk var' diyorlar. Dünyanın birçok yerinde insanlar ne zaman ellerini kaldırıp istediği taksiye binebildi ki? Böyle bir şey yok. Taksilerin insanları indirip bindirdiği yerler var. Taksi kişiye özel tahsil edilen araçtır. Kişi başına para almaz.”

'80 BİN LİRALIK TAKSİYİ 40 BİN LİRAYA ALABİLİYORUZ'

Taksilerde ÖTV'nin sıfırlandığını hatırlatan Silahyürekli şunları söyledi: “Biz yolculara şunu özellikle belirtiyoruz: Taksi duraklarını tercih etsinler. Durakta çalışan taksileri zabıt kaydına almak daha kolay. O kişinin giyimi, tıraşı, üslübu... her şeye dikkat edilir. İkincisi İstanbul'daki ticari taksilerin yüzde 70'i değişmiş durumda. Çünkü ÖTV sıfırlandı. Yani artık 80 bin liralık taksiyi ÖTV'siz 40 bin liraya alabiliyoruz. Bu araçlar da beş yılda bir değiştiriliyor. Bizim araçlar kötü diyemeyiz. Bütün bu lüks ve konforluk isteği arz ve talep meselesi. Bizim araçları 3, 5 kişi bir araya geliyor taksi kullanıyor. Çünkü daha ucuz. Avrupa'ya baktığımız zaman bu böyle değil. Örneğin ben Fransa'ya gittiğim zaman taksiye binmedim. Çok acayip astronomik rakamlar istiyorlar. Hele bunu dolara veya euroya çevirdiğimizde insanın başı dönüyor.”

UBER 315 ÜLKEDE TAKSİ HİZMETİ VERİYOR

Telefon uygulaması olan Uber yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti veriyor. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre yol tarif etmeye gerek kalmıyor. Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile ödeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da yok. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor.

ALMANYA VE İTALYA YASAKLADI

Uber, daha önce İngiltere'nin başkenti Londra'da yasaklandı. Ancak Uber kararı temyize götüreceğini açıkladı.

2014 yılında da Uber Almanya'da Frankfurt mahkemesi tarafından yasaklandı.

İtalya'da da mahkeme geçen nisan ayında Uber'in tüm faaliyetlerinin İtalya genelinde yasakladı. Mahkeme kararında, Uber’in taksi lere karşı haksız rekabete girmesini gerekçe gösterdi.

Etiketler tepki taksici taksi uber