Türkiye eğitimli işsizlikte zirveye koşuyor!
İşsizlik en çok eğitimlileri vuruyor. Üniversite mezunlarının işsizlik oranı son 1 yılda 110 bin artışla 1 milyon 35 bine yükseldi. OECD verilerine göre yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranlarında Türkiye, Yunanistan ve İspanya’dan sonra üçüncü sırada.
ANKARA - İşsizlik oranları çift haneye yerleşti. En çok üniversite mezunlarını vuran işsizlik rakamlarında Türkiye zirveye oynuyor. OHAL süreci de genç işsiz sayısını artırdı.
Bu tespitler CHP MYK’ya sunulan ekonomi raporundan. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun hazırladığı rapora göre, resmi işsizlik oranı yüzde 10,7 açıklandı. Ancak buna iş aramadığı halde iş bulduğu an çalışmaya hazır olanlar, iş bulma ümidi olmayanlar, mevsimlik çalışanlar dahil edildiğinde gerçek işsizlik oranı yüzde 16,7, gerçek işsiz sayısı ise 5 milyon 778 bin.
GERÇEK İŞÇİ DEĞİL ÇIRAK ARTTI
Resmi rakamlara göre 2017 Ocak ayından itibaren işsizlik ve istihdam rakamlarında iyileşme görülüyor. TÜİK verileri 2017 Ocak ayından itibaren 2 milyon 86 bin kişiye istihdam sağlandı. Ancak Temmuz 2016-Temmuz 2017 arasında verilere bakıldığında çırak, kursiyer ve stajyer sayısı 1 milyon 412 bin kişi arttı. Bu durum istihdam artışının, iş hukuku açısından işçi sayılmayan çırak, kursiyer ve stajyer istihdamı ile sağlandığı şeklinde değerlendiriliyor. İstihdam teşviklerinin devam etmesine rağmen son üç ay içinde ne işsizlik oranında, ne de işsiz sayısında belirgin bir iyileşme gözlenmediğine de dikkat çekiliyor.
OHAL GENÇ İŞSİZLİĞİ ARTIRDI
Rapora göre Türkiye’de 15-24 yaş arası her beş gençten birisi işsiz. Genç işsizliğinde 2016 Temmuz ayından itibaren, yani OHAL döneminde, 1,4 puan artış oldu, gençlerin işsizlik oranı yüzde 21,7 olarak gerçekleşti. 2016’nın Temmuz ayına göre bakıldığında 15-24 yaş arasındaki gençlerin istihdamı yüzde 2,9 artarken genç işsizliği yüzde 11,2 artış gösterdi. OHAL döneminde 120 bin genç, işsiz kaldı. İşsiz kalan gençlerin 41 bini erkek, 78 bini kadınlardan oluşuyor. Genç işsizlerin yüzde 64’ü kadın.
740 BİN KİŞİ 1 YILDAN UZUN SÜREDİR İŞSİZ
2016 Temmuz ayına göre 2017 Temmuz ayında kayıt dışı çalışanların toplam istihdam içindeki oranı 1 puan artarak yüzde 35,2’ye yükseldi. Bu, kayıt dışı çalışanların 646 bin kişi arttığını gösteriyor.
Temmuz 2016’ya göre 1 yıldan daha fazla süredir işsiz olanların sayısında 78 bin kişilik artış yaşandı. Toplam 740 bin kişi 1 yılı aşkın bir süredir iş aradığı halde iş bulamamakta. Bu rakamın büyük kısmını ise kadınlar oluşturuyor. 425 bin kadın bir yıldır iş aramakta ve çalışacak bir iş bulamamakta.
EN YÜKSEK İŞSİZLİK ORANI EĞİTİMLİLERDE
En düşük işsizlik oranı yüzde 5’le okur-yazar olmayanlar arasında gerçekleşti. En yüksek işsizlik oranı ise yüzde 14’le yükseköğretim mezunları arasında görülüyor. Son 1 yıl içerisinde yükseköğretim mezunu işsizlerin sayısı 110 bin kişi artışla 1 milyon 35 bine yükseldi. OECD verilerine göre yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranlarında Türkiye, Yunanistan ve İspanya’dan sonra üçüncü sırada.