Antalya'da 'kara kış' korkusu: Avrupasız turizm olmaz!

Turizm sektörü yaşanan kan kaybı sebebiyle endişeli. Sektör temsilcileri çok sayıda otelin kapanabileceği uyarısı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa turizm pazarında yaşanan kan kaybının devam etmesi turizm sektörünün yöneticilerini kara kara düşündürüyor. Piyasalardaki öngörülerin karamsar olması sebebiyle  Antalya’daki birçok turizm tesisi kırmızı alarm vererek Kasım-Aralık ayı itibariyle müşteri alımını durduracağı belirtilirken, sektör temsilcileri, süreçten istihdam rakamlarının da ciddi şekilde etkileneceğini vurguluyor.

Hürriyet gazetesinden Salim Uzun'un haberine göre kış sezonu ile ilgili ciddi endişelerin ortaya çıktığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, “Tur operatörlerinden gelen son bilgiler iç açıcı değil. Kışı takviye eden golf, kongre turizmiyle ilgili de sıkıntılar var. Tabi ciro almayınca ya o bedeli cebinizden ödeyeceksiniz, ya da tesisi kapatacaksınız. Yükü taşıyamayan işletmeler de belli süreyle tesislerini kapatacak" dedi.

Turizm tesislerinin maliyetleri düşürmek adına bir takım önlemler almaya başladığını belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, golf turizmindeki kaybın 2015 yılına göre; yüzde 50 civarında olduğu bilgisini vererek  Alman pazarının durumunun belli olduğunu ifade ederek  özellikle Belek’te kapanan tesis sayısı geçen yıla oranla yüzde 20 aratacağını öngördü Duran, sezonluk değil ama 1-2 aylık kapatma kararı alacağını tesis sayısı da artacağını düşünüyor.

‘KARAMSAR OLMAYALIM’

Kış sezonunun nasıl geçeceğinin Kasım ayı itibariyle netleşeceğine dikkat çeken Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, şöyle dedi: “Karamsar olmamak lazım. Elbette Avrupa turizm pazarında yaşanan gerilemenin bir takım etkileri olacaktır. Kış zor geçecek. Ancak şimdiden, ‘Şu kadar otel kapanacak. İstihdam düşecek’ demenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Süreci bekleyip göreceğiz.”

‘DAHA ÇOK AĞLARIZ’

Grup olarak kış döneminde 2 otel kapatacaklarını açıklayan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Ziyaretçiyi zorlayıcı etkenler bulmadığımız sürece kış ayında sıkıntı yaşamaya devam ederiz. Bu durum sadece Alman turistle de alakalı değil. Kış 6-7 ay. Bu dönemin tamamı masaya yatırılmalı ve radikal çözümler üretilmeli. Biz turizmi deniz suyu sıcaklığı ile yaparsak daha çok ağlarız” şeklinde yorum yaptı.

‘SİYASİ SORUNLARI HALLETMEK LAZIM’

Kış dönemi ilişkin gelen ilk rakamların tedirgin edici olduğunu belirten Titanic Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aygün de böyle giderse çoğu otelin kapanacağını belirterek en büyük yarayı da Side, Manavgat ve Alanya'nın alacağı öngörüsünde bulundu.  Avrupa ile iyi geçinip siyasi sorunların çözülmesi gerektiği uyarısını yapan Aygün, "Avrupasız turizm olmayacağını bilmeliyiz. Avrupa olmazsa yaz turizmi de, kış turizmi de olmaz” ifadelerini kullandı.

Etiketler turizm antalya otel