Makro Market konkordato istedi
Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden Makro Market, mali sıkıntıyı aşamayınca konkordato talebinde bulundu. Makro ve Uyum marketlerini bünyesinde bulunduran Makro Market A.Ş’nin Türkiye genelinde 253 mağazası ve 6 bin 500 çalışanı bulunuyor. 1.7 milyar lira cirosu bulunan şirketin ortaklarından Şeref Songör, "Batık durumda değiliz. 2-3 aylık süreye ihtiyacımız var" diyor.
DUVAR - Temeli 1991 yılında Songör Ailesi tarafından atılan ve 2000'li yıllardan itibaren perakende sektöründe öne çıkan Makro Market konkordato istedi. Makro'nun yanı sıra Uyum Market de 5 yıl önce aynı şirketin bünyesine katılmıştı ancak mali sıkıntı yaşanmaya başlandı.
Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, çeklerini ödeyemediği konuşulan Makro Market adına 27 Ekim'de, iflas erteleme başvuruları yasak olduğu için, konkordato talebinde bulunuldu. Mahkemeden şirketin süre talebi gereği tedbir kararı verildi. Makro Market bünyesinde 6 bin 500 kişi çalışıyor. Şirketin 2016 yılı sonu cirosu 1 milyar 700 milyon TL olarak kayıtlara geçti.
'BATIK DEĞİLİZ, ZAMAN LAZIM'
Makro Market A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör ise, "Çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz sıkıntı yaşamasınlar diye böyle bir yola başvurduk. Mahkemeye iyi bir proje sunduk. Bizim ihtiyacımız, 2-3 aylık süre verilmesi. Biz inanıyoruz ki yeniden daha güçlü bir biçimde toparlayabileceğiz. Şunun kesin olarak bilinmesini isterim ki, şirketimiz batık değil. Cuma günü çeklerimiz yazılmaya başlayınca, ilgili birimlerimizle yaptığımız istişare sonrası konkordato başvurusunda bulunmaya karar verdik. Kuşkusuz çok üzgünüz. Ancak toparlayacağımız yönünde umudumuz var" dedi.
Konkordato nedir?
Konkordatoda, mali sıkıntıya giren şirket icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas ertelemede süre 1 yıl olmasına karşın konkordatoda 3 aylık süre tanınıyor. Mahkemenin verdiği bu süre içinde atanan konkordato komiseri, alacaklılar ile masaya oturuyor.
Alacaklılara yapılan teklifte, borcun bir miktarından feragat etmeleri talep ediliyor. Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumların sunulan teklifi kabul etmesi ile birlikte mahkeme konkordato kararı veriyor. Bu kararın tasdikini ise ticaret mahkemesi yapıyor. Ticaret mahkemesi alınan kararı tasdik ederse, borçlar belirlenen süre içinde ödeniyor. Ancak, mahkemenin, kararı tasdik etmemesi halinde şirket hakkında direkt iflas kararı veriliyor. Konkordato başvurusu Türkiye’de, iflas ertelemenin kullanılmaya başlandığı son 12 yıldan bu yana yok denecek kadar az. Bu, konkordatonun uygulaması zor ve riskli bir yöntem olmasından kaynaklanıyor.