Yerli oto için 5 holdingden ortak imza

Yerli otomobil üretimi için  Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding'den Ortak Girişim Grubu oluşturuldu. 2018’in başında yerli otoyu yapacak şirket kurulacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2021'de yerli otonun trafiğe çıkacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yerli otomobil üretim için imzalar bugün Beştepe'de atılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB koordinasyonunda yürütülen çalışma sonunda Ortak Girişim Grubu (OGG) oluşturuldu. OGG'de Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding,Turkcell ve Zorlu Holding bulunuyor.

Beştepe'de düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. 5 aydır 100'e yakın toplantı yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu "Çok büyük bir otomobil sanayimiz var. Her 13 saniyede araç üretiyoruz, 18 saniyede de ihraç ediyoruz. Tek eksiğimiz, kendi tasarımımız, kendi markamız, kendi teknolojimiz. Otomobil girişim grubunda beş ortağımız var. İçinde otomotiv sektörünü yakından tanıyan gruplar da var, teknoloji devlerimiz de var. Böyle bir karma gruba ihtiyacımız vardı, bunu da başardık.Bugün atacağımız ortak girişim grubu imzası bir başlangıç. İşimiz yeni başlıyor, 3-4 ay çok yoğun çalışacağız. 2018’in ilk aylarında şirketi kurmuş olacağız" dedi.

YILDIRIM: CİROYU İKİYE KATLAYACAĞIZ

Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım, otomotiv sanayisinin cirosunu iki katına çıkarmayı planladıklarını söyledi. Otomotiv sanayinde önemli gelişmeler gördüklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Sürücüsüz otomobilden tutun, elektrikle çalışan otomobile varıncaya kadar birçok yenilik hayatımıza girmeye başladı. Kamu-Özel işbirliğinin geliştirmenin önemini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Ülkemizin ekonomik sıçramayı gerçekleştirebilmesi için önemli gördüğümüz yerli otomobil projesinin resmen başlangıcını yapmış buluyoruz. Türkiye'de 83 Ar-Ge merkezi var. Otomotiv ile ilgili Ar-Ge merkezleri sayısı toplam içerisinde bir numaraya oturuyor. Türkiye'nin toplam istihdamının da yaklaşık yüzde 6'sı otomotiv sektöründen geliyor. Avrupa'da beşinci, Dünyada 15'inci sıraya yerleşmiş durumdayız."

'Babayiğitler' imzalarken kahkahalar yükseldi: Gerisi bakanlıkta!'Babayiğitler' imzalarken kahkahalar yükseldi: Gerisi bakanlıkta!

ERDOĞAN: İLK YERLİ OTOYU BEN ALACAĞIM

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise üretimin ardından Türkiye'de satılan her 4 otodan 1'inin yerli olacağını öngördüklerini söyledi. Parasını ödemek şartıyla ilk yerli otoyu kendisinin alacağını ifade eden Erdoğan, Ortak Girişim Grubu'nda yer alan ve 'babayiğit' olarak nitelendirdiği 5 holdingin patronlarını tek tek anons ederek alkışlattı.

Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

ÜLKEMİZİN AYIBIYDI: Merhum Muhammed Ali hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur diyor. Bizim de bugün tanıtım için bir araya geldiğimiz markası, tasarımı, mühendisliği Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Bundan 20 yıl önce yerli otomobil üretilmesi konusundaki tereddütleri anlayabiliyorum. Ama geçtiğimiz yıl 757 bin otomobil satışına ulaşmış Türkiye'de bu konuda hala adım atılmıyor olması ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz.

HEDEF 2021'DE SATIŞA BAŞLAMAK: Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubumuzdan beklentimiz en geç 2019'da prototipi tamamlaması 2021'de de satışa başlamasıdır. Karşınıza çıkacak sorunların çözümü noktasında cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağımı belirtmek isterim. Projede en küçük bir gecikme istemiyoruz. Gerekiyorsa sırf bu projenin takibi için cumhurbaşkanlığında bir ekibi görevlendireceğimi bilmenizi istiyorum.

TÜBİTAK TAM DESTEK VERECEK: Artık zaman kaybına tahammülümüz bulunmuyor. Bize onlara gereken her yerde omuz vermek düşer. Piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim. Bu ürünün çevremizden başlayarak pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olunuz. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi ancak bu tür atılımlarla mümkündür. Türkiye'nin otomobilinin motoruna, pazar hedeflerine elbette girişim grubumuz karar verecektir. Halen TÜBİTAK bünyesindeki platform girişim grubumunuz emrine amadedir. Kararları ne olursa olsun biz her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türkiye'yi bu büyük hayaliyle buluştursunlar.

YÜKSEK TEKNOLOJİYE ÖNCELİK: Bizim bu otomobille ilgili heyecanımız ortak girişim grubuna özel değildir. Teşvik politikalarımızı gözden geçirmeli, yüksek teknolojiye sahip üretime yönelik yatırımlara öncelik tanımalıyız. İhracatımızın niteliğini bu yönde geliştirmeden yılda 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. Daha önceki fırsatları girişimcilerin ayağına pranga vurarak, set çekerek kaçırmıştık. Kayseri'deki uçak fabrikası girişiminin akamete uğramasının şirketin iflası olarak gösterilen gerekçesi kimseyi ikna etmemiştir. Devrim otomobilinin benzin olmadığı için rafa kaldırılması asla gerekçe olamaz. Aradan 60 yıla yakın süre geçti. Dünya standartlarında yerli tabancalarımızı, füzelerimizi henüz yeni yeni ticari düzeye ulaştırabildik. ABD'den polis teşkilatımız 1500 tabanca alacak, verilen cevap ne, 'kongreden geçmedi'. Bundan böyle 'gerek yok' dedik. Kendi ürettiklerimizle bu süreci devam ettireceksiniz. Bu kadar nazı çekmeye ne gerek var.  Mesele sadece otomobil üretmek değil. Buradan ortaya çıkacak tecrübeyle dünyaya meydan okuyacak yeni bir iddialı bir çıkış ortaya koymaktır. Biz ülke ve millet olarak iddiamızı ortaya koyuyor ve diyoruz ki Türkiye'nin otomobilini yapacağız. Hem de en güzel tasarım, teknolojiyle bu otomobili kazandıracağız.