Birleşik Metal-İş: Asgari ücret en az 2 bin 300 lira olmalı

Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "İşçilerin asgari ihtiyaçlarını karşılamanın çok uzağındadır" denildi. Asgari ücretin en az 2 bin 300 lira olması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, asgari ücretin en az 2 bin 300 lira olması gerektiği belirtildi. Açıklamada alım gücünü düştüğüne dikkat çekildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada, yönetmeliğe göre asgari ücretin işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Ülkemizde ise asgari ücret, yıllar içinde sefalet ücreti haline dönüşmüştür. İşçilerin asgari ihtiyaçlarını karşılamanın çok uzağındadır" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım 2017 için enflasyon oranını yüzde 13 olarak açıkladığı aktarılan açıklamada, "Asgari ücret vergi kaybı dahil, enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 9,6 seviyesinde kaybetti" ifadeleri kullanıldı.

Enflasyon hesaplaması için hazırlanan sepette gıda ve kira payının azaltıldığı belirtilen açıklamada; asgari ücretin vergiden muaf tutulması, enflasyon karşısındaki erimenin telafi edilmesi talep edildi. Açıklama, "Sadece enflasyon artışı değil, enflasyon karşısındaki erimenin de telafi edilmesi ve mutlaka asgari ücretin geçim ücreti haline getirilmesi ve vergiden muaf olması gerekir. Bu nedenle asgari ücret en az 2300 TL yapılmalıdır" sözleriyle sonlandırıldı. (HABER MERKEZİ)