Cari açık 2 milyar dolar arttı

Cari açık kasım ayında 4.2 milyar doları buldu. Yıllık cari açık ise 43.7 milyar dolar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ekonomisinin en kırılgan alanlarından cari açıktaki artış hızı durdurulamıyor. 12 aylık cari işlemler açığı 43 milyar 752 milyon dolara yükseldi. Kasım ayında ise cari açık 1 milyar 947 milyon dolarlık artışla 4.2 milyar doları buldu.

Merkez Bankası açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 824 milyon dolar artarak 4 milyar 674 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 555 milyon dolar artarak 1 milyar 44 milyon dolara yükselmesi etkili oldu" denildi ve şu verilere yer verildi:

- Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 322 milyon doları tutarında artarak 1.2 milyar dolara yükseldi.

- Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 532 milyon dolar artarak 952 milyon dolara çıktı.

- İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 42 milyon dolar artarak 255 milyon dolara yükseldi.

- Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 329 milyon dolar azalarak 306 milyon dolara geriledi.

- Portföy yatırımlarında 1 milyar 333 milyon dolarlık net çıkış gerçekleşti.

- Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 24 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 58 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

- Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 887 ve 51 milyon dolar net geri ödeme yapıldı.

- Diğer yatırımlarda 501 milyon dolar tutarında net giriş oldu.

- Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 532 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 531 milyon dolar net azalma yaşandı.

- Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler ve sırasıyla 8 milyon, 242 milyon ve 665 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

- Resmi rezervlerde bu ayda 3.914 milyon dolar net çıkış oldu.

(DHA)