Metalde grev yasağına tepki!

Bakanlar Kurulu 130 bin metal işçisinin grevini yasakladı. Metal işçileri grevlerinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin metal işçisinin 2 Şubat'ta başlayacak grevi, Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı. Metal işçileri yasak kararına 'İşçilerin MESS dayatmalarına boyun eğmemesi hükümet tarafından milli güvenliği bozucu nitelikte görüldü' sözleriyle tepki gösterdi. Birleşik Metal-İş Sendikası da grev yasağını tanımıyoruz açıklaması yaptı.

Metal işçileri sendikalarının iş veren sendikası MESS ile toplusözleşme sürecinin tıkanmasının ardından aldığı grev kararı sonrası yeni bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan yasak kararının iki gün önce alındığı ortaya çıktı. Kararda "Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından ekli listede belirtilen işyerlerinde alınan grev kararı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri için alınmış lokavt kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden dolayı 60 gün süreyle ertelenmesi Bakanlar Kurulu’nca 24 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

Metalde grev ve lokavt ertelendiMetalde grev ve lokavt ertelendi

Evrensel'de yer alan habere göre, grev yasağına ilk tepki Facebook'ta oluşturulan Metal İşçilerinin Sesi’nden geldi. Siteden yapılan açıklamada “Grevimiz yasaklandı! 3 sendikanın aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu kararıyla milli güvenliği bozucu nitelikte görüldü. Fabrikalar üretim rekorları kırarken işçilerin insanca bir ücret talep etmesi, sefalet ücretini kabul etmemesi, MESS dayatmalarına boyun eğmemesi hükümet tarafından milli güvenliği bozucu nitelikte görüldü. Bu sahte suçlamalara karnımız tok! Grev yasağını tanımıyoruz! MESS-Hükümet eliyle hak arama mücadelemizin bastırılmasına sessiz kalmayız” dendi.

BİRLEŞİK METAL GREV YASAĞINI TANIMAYACAĞINI AÇIKLADI

MESS sözleşmesi kapsamında 12 bin üyesi bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da grev kararı almıştı. Sendikanın resmi Twitter adresinden "#2ŞubattaGrevdeyiz" etiketiyle yapılan açıklamada, "İşçi ve emek düşmanı hükümet Metal işçilerinin grevini gene yasakladı. Biz senin yasağını tanımıyoruz" dedi.

'FABRİKALAR ÜRETİMİ DURDURMALI'

Grev yasağının duyulmasının ardından işçiler yasak kararına tepki gösterdi. Evrensel'e konuşan, Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Bosch’ta çalışan bir işçi “MESS’i masada zorlayacak tek şey fiili mücadeledir. 2 Şubatı beklemeden her vardiyada 1’er saat üretimi durdurarak başlayalım. Hakkımızı almamızın önünde olan herkes, bunun hesabını bu işçiye verecek” dedi.

İstanbul’da bulunan Beylikdüzü Arçelik’ten Türk Metal üyesi bir işçi ise şunları dile getirdi: “Hükümetin milli güvenliği tehdit olarak gördüğü bizim ekmek kavgamızdan başka bir şey değildir. İktidar yine hangi tarafa hizmet ettiğini açıkça göstermiştir. Hükümetin bu işçi düşmanı tutumunu kınıyoruz Sendikaların grev yasağına karşı ortak bir eylem kararı alması gerektiğini düşünüyoruz.”

Gebze’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Kroman Çelik işçileri de hükümete tepki gösterdi: “Hükümetin kimin için çalıştığı, niçin savaşa girdiğini gösteren bir tablodur. Fiili grev hakkımızı kullanmak için elimizden geleni yapacağız.”

Sarkuysan işçileri fiili mücadeleye işaret ederek dayanışma çağrısı yaparken, Isuzu’tan bir işçi ise “Grev tarihi beklenilmeden bugünden greve çıkılmalı, istekler kabul görene kadar fabrikalar üretimi durdurulmalı” çağrısını yaptı.

EMEK PARTİSİ: METAL GREVİ HAKTIR, YASAKLANAMAZ!

Emek Partisi, MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin metal işçisinin 2 Şubat'ta başlayacak grevinin, Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanması üzerine yazılı açıklama yaptı. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan tarafından yapılan açıklamada, “hükümete cevabımız tüm sendikaların ve işçilerin topyekûn grev ve ortak direnişi olmalıdır” denildi.

HABERİN TAMAMI