Kolay kredi almanın yolları, kara listeden nasıl çıkılır?

Kredi skorunu yükseltmek için ne yapmalı? Kredi notunu yükseltmek ve 'kara liste'den çıkmak için nasıl bir yol izlenmeli?..

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Bankalardan kredi almanın belli koşulları var. Maaş miktarı ve sigortalılık süresi önemli bir etken olsa da geçmişteki işlemler nedeniyle bankaların ‘kara listesi’ne girenler veya kredi notu düşük olanlar için kapılar kapanabiliyor. Özellikle kredi veya kredi kartı borcunu 90 günün üzerinde geciktirip yasal takibe düşenler kara listeye alınıyor. Bu durumdaki kişiler borcunu kapatsa dahi 5 yıl süreyle kredi alamıyor.

Bunun yanısıra kredi için ret yanıtı alınması nedeniyle birden fazla bankaya başvuruda bulunmak da kredi notunuzun düşmesine neden olabiliyor.

Kredi notu nasıl yükselir? Kara listeden çıkmanın yolları

  1. Takipteki kredi borcunuzu kapatın veya düzenli ödeyebileceğiniz şekilde yapılandırın. Daha önce kullanıp ödeyemediğiniz kredi veya kredi kartı ürünlerinizi ödeyerek başlayabilirsiniz. Eğer ödeyemeyecek kadar yüksek bir borcunuz varsa bunu banka ile görüşerek uygun taksitler halinde yapılandırabilirsiniz.
  2. Kredi ve kart geçmişinizi araştırın, kullanmadığınız hesapları kapatın. Kullanmadığınız hesap ve kartlar hesap işletim ücreti veya kart aidatı gibi size borç olarak geri dönecektir. Dolayısıyla bu borçlar ödenmediği takdirde sicilinizi olumsuz etkileyecek ve kredi çekmenizi engelleyecektir.
  3. Kredi Kayıt Bürosu’ndan kredi geçmişinizi kontrol edin. Findeks bu aşamada ihtiyacınız olan platformdur. Belli bir ücret dahilinde kredi notunuzu bu platformdan öğrenebilirsiniz.
  4. Hiç kredi ve kart kullanmadıysanız ihtiyacınız olmasa dahi düşük bir kredi çekip düzenli ödeyin. Tüm kredi kartı ya da kredilerin kapatılması kredi notunu yükseltmez, bu sadece kredi skorunun olduğu seviyede kalmasını sağlar. Eğer kredi notu yükseltilip kara listeden çıkmak isteniyor banka ile olan para alışverişleri devam etmelidir.
  5. Düşük limitli de olsa bir kredi kartı alın, kullanın ve ödemeleri zamanında yapın. Kara listeye girmiş olan kişiler bankanın güvenini kaybetmiş olan kişilerdir. Bu noktada tekrardan güven kazanmak isteyen kişiler bankaya borçlanıp ödemelerini düzenli olarak yapmalılardır.
  6. Faturalarınızı kredi kartıyla ödeyin kredi skorunuzu yükseltin. Kredi kartını düzenli kullanmak kredi notunuzu olumlu yönde etkileyen bir faktördür. Tüm fatura ve alışverişlerinizi kredi kartınızdan harcayıp tekrar oraya yatırarak kredi notunuzun yükselmesine katkıda bulunabilirsiniz.
  7. Faturayı kredi kartıyla ödemiyorsanız otomatik ödeme talimatı verin. Elektrik, su, cep telefonu gibi faturalarınızı nakit olarak ödüyorsanız otomatik ödeme talimatı vererek bankanın gözünde puan kazanabilirsiniz.
  8. Başvuruları bankalar görür, aynı anda birden çok bankaya başvuru yapmayın. Herhangi bir bankaya yapmış olduğunuz kredi başvurusu olumsuz sonuçlandıysa bu durumda diğer bankalara başvuruda bulunmanız kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir.
  9. Bankada hesap açıp birikim yapın. Bankalardan vadeli ya da vadesiz mevduat hesabı açarak bu hesaplarda para biriktirerek bankanın size olan güvenini arttırırsınız.

Kredi sicili bozuk olanlar nasıl kredi alabilir?

Tüm bu adımları uygulamaya çalıştınız, bir kısmını uygulayabildiniz bir kısmı yarım kaldı ve hâlâ kredi başvurularınız olumsuz sonuçlanıyorsa doğru bankalar ile iletişim kuramamış olabilirsiniz.

Her banka müşterileri için kredi vermek ister. Başvuru yapmadan önce düşük olan kredi puanınızı bir miktar artırmanız, bankanın karşısına güvenilir bir müşteri imajı çizmenizde önemli katkıda bulunur. Burada yapmanız gereken kredi sicili bozuk olanlara kredi veren bankalar’ı bularak yukarıda anlatılan adımlarla iyileştirdiğiniz kredi notunuzla birlikte doğru miktarlarda başvuru yapmak. Ödeme gücünüzün yetmeyeceği rakamları almaya çalışmanız zaman kaybı olmanın ötesinde kredi notunuzu da düşürecektir.

İLANDIR

Etiketler kredi kredi skoru