ABD borsaları tepetaklak

ABD borsalarında cuma günü başlayan sert düşüşler devam ediyor. Son 6.5 yılın en büyük kaybını yaşayan ABD hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde yüzde 4.6'lık (1175 puan) düşüş gösterdi. Enflasyonun faizleri yukarı iteceği ve çöküş endişesi satışları tetikledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dow Jones'de yatırımcı güvenini sarsan cuma günkü 666 puanlık düşüşün ardından başlayan kan kaybı pazartesi günü 1,175 puanlık kayıpla devam etti. ABD hisse senetleri, enflasyonun faizleri yukarı iteceği endişeleri ile birlikte artan satış dalgasının etkisiyle son 6.5 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

ABD borsalarında bir tür 'Kara Pazartesi' yaşandı. Dow Jones Sanayi Endeksi 1.175 puan (yüzde 4,60) azalarak 24 bin 345 puana geriledi ve puan bazında Wall Street tarihinin en sert günlük düşüşünü kaydetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi 113 puan (yüzde 4,10) düşüşle 2 bin 648 puandan, Nasdaq Teknoloji Endeksi de 273 puan (yüzde 3,78) azalarak 6 bin 967 puandan günü tamamladı.

Ayrıca, Dow Jones Sanayi ve Standard & Poor's 500 endeksleri bu sene başından beri elde ettikleri tüm kazançları bir seansta kaybetmiş oldu.

Endekslerdeki sert düşüş cuma günü ABD'de açıklanan makro ekonomik verilerin faiz artırımı olasılığını yükseltmesiyle başlamıştı.

Son iki işlem gününde Dow Jones Sanayi Endeksinin kaybı yüzde 7'yi bulurken, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 6,1 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 5,7 değer kaybetti.

Borsalar çakıldı, altın yükseldiBorsalar çakıldı, altın yükseldi

ÇÖKÜŞTEN KORKULUYOR

Chicago'da Kingsview Asset Management portföy yöneticisi Paul Nolte yaşanan durumu, "Bariz bir endişe var. Piyasadan çıkmalı mıyız? Bu noktada ne yapacağız? Çöküşten korkuluyor. Bariz bir şekilde, piyasa bu yılın başındaki güçlü kazancını geri verdi. Kazançlarından vaz geçmek istemeyeceklerdir" şeklinde görüş bildirdi.

JAPONYA VE ÇİN'E SIÇRADI

Panik satışlar dünyaya sıçradı, Japon Nikei endeksi de bu sabah yüzde 6,5 düşüyor.

Çin'de ise devlet desteğine ilişkin işaretler Şanghay Bileşik Endeksi'nin pazartesi günü Asya'da tek yükselen endeks olmasına yardımcı oldu. Ancak satış baskısının çok güçlü olması endeksin bu sabah yüzde 2.2 düşmesine yol açtı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren hang Seng China Enterprise Endeksi ise anakara fonlarının Hong Kong hisselerine net 847 milyon dolar getirmesine rağmen yüzde 6.1 düştü ve 2011'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler ABD Borsa