Eğlence bütçesi 100 TL'den az

Erkekler eğlenceye daha fazla para ayırıyor. Yüzde 40'ın eğlence bütçesi 100 liranın altında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya takip kurumu Ajans Press, cinsiyete göre eğlenceye para harcama oranlarını inceledi. Buna göre Türkiye’de erkekler kadınlara kıyasla eğlenceye daha fazla harcarken, erkeklerin aylık 264.5 lira kadınların ise 206.6 lira harcadığı belirlendi.

Ajans Press’in Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye İsraf Raporu’ndan ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik statü yükseldikçe eğlence ve sosyalleşme masraflarının da arttığı görüldü.

ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesine göre, eğlence alışkanlıklarıyla ilgili 61 bin 983 haber yansıması tespit edildi. Bu rakam 2018 yılı içerisinde 15 bin 327 olurken, Türkiye’de yaşayanların boş zamanlarını değerlendirme, gezme, dışarda yemek yeme gibi eğlence ve sosyalleşme harcamaları için aylık ortalama 253.6 lira para harcadığı tespit edildi. Bununla birlikte yurttaşların yüzde 40,6’sı eğlence ve sosyalleşme için 100 liranın altında harcama yaparken, 250 liranın üzerinde harcama yapanların oranı yüzde 27.7 olarak karşımıza çıktı. Elde edilen raporda eğitim ve sosyo-ekonomik statü ne kadar yüksekse, eğlence ve sosyalleşme için yapılan harcamanın da o kadar yüksek olduğu belirlendi. Böylelikle ilköğretim mezunlarının aylık ortalama 211.8 lira eğlenceye para harcadığı belirlenirken, lise mezunlarında bu harcama 230.4 liraya çıktı. Üniversite mezunlarının ise eğlence ve sosyalleşme için aylık ortalama 286.7 lira harcadığı görüldü.

TAKSİ İHTİYAÇ DIŞI GÖRÜLÜYOR

Bireylerin yüzde 69.5’i eğlence ve sosyalleşme için yapılan harcamayı normal karşılarken, yapılan harcamayı yüksek bulanların oranı yüzde 8.8 olarak saptandı. Gazete, kitap, dergi için para harcamak yüzde 56.6’lık kesim için zorunlu ihtiyaç olarak algılanırken, tüketicilerin yüzde 51.5’i eğlence ve sosyalleşme için para harcamayı da zorunlu ihtiyaç olarak gördü. Halkın ihtiyaç dışı harcama olarak gördüğü şeylerin başını ise yüzde 70.7 ile taksi çekti. Otomobil kullanmak ise yüzde 52.1’lik kesim için ihtiyaç dışı tüketim olarak değerlendirilirken, tatile gitmeyi ihtiyaç dışı tüketim olarak görenlerin oranı yüzde 60.4 oldu.

(DHA)

Etiketler para eğlence