Cengiz Holding Sırbistan'da maden alıyor!

Cengiz Holding'in, Sırbistan'ın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan RTB Bor'a ortak olmak için görüşme yaptığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cengiz Holding'in Sırbistan'ın kamuya ait en büyük madencilik şirketlerinden 'RTB Bor'a ortak olmaya hazırlandığı iddia edildi.

Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre, bununla ilgili ilk girişim geçen hafta başkent Belgrad'da gerçekleşti. Cengiz Holding başkanı Mehmet Cengiz, Sırbistan Hükümeti'ne ait bakır madenciliği ve döküm şirketi RTB Bor'un stratejik ortaklığı için kamu şirketini satışa çıkaran Sırp yönetimi ile görüştü. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, mayıs ayında 'RTB Bor' için ortak aradıklarını duyurmuştu. Cengiz ise görüşme sonrası spesifik bir sanayi olan madenciliğe yatırımlarının devam edeceğini açıkladı.

'İHTİYACIN YÜZDE ONU 'CENGİZ'DEN'

Cengiz Holding internet sitesinde bulunan bilgilere göre, maden rezervleri bulmak ve mevcut madenleri geliştirmek amacıyla yılda 100 bin metreden fazla sondaj çalışması yapıyor. İlk olarak 2004 yılında özelleştirme kapsamına alınan Eti Bakır Küre Tesisleri ve Eti Bakır Samsun Tesisleri ile bu alana adım atan holding, 2005'te ise Eti Alüminyum'u aldı. Her yıl tesislerine bir yenisini katan şirket Eti Alüminyum ile Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yüzde 10'u olan 82 bin tonluk bir üretim yapıyor.

114 yıl önce kurulan 'RTB Bor' ise ilk kez Mart 2007'de özelleştirildi. Varlıkları 800 milyon euroya varan şirketin yıllık üretimi 43 bin ton bakır, 5 bin ton gümüş, 700 kilogram altın. (Kaynak)