Doların yükselmesi özel sektörün döviz borcunu ne kadar artırdı?
TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı, döviz borcu yüksek olan Türk özel sektörü açısından ne anlama geliyor? Borçlar ne kadar arttı?
DUVAR - Türk Lirası'nın geçen hafta başlayan değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL kuru 5,19 seviyesini aşarak yeni bir rekor düzeyine ulaştı. Uzmanlar, TL'deki değer kaybının, döviz cinsi borç yükü bulunan Türk özel sektörü açısından olumsuz bir gelişme olduğunu vurguluyor. Peki, özel sektörün dış borç stoku doların yükselişinden nasıl etkilendi? BBC Türkçe'nin derlediği veriler şöyle:
- Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre banka dışı firmaların net döviz açık pozisyonu mayıs ayında 217,3 milyar dolar seviyesindeydi. Pastör Brunson krizi ise 26 Temmuz'da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yaptığı konuşmada "Pastör Brunson'ı hemen serbest bırakın ya da sonuçlarını katlanmaya hazır olun" demesiyle başlamıştı.
- Pence'in açıklaması öncesinde Dolar/TL kuru 4,77 seviyesindeydi. Yani Türk şirketlerinin net döviz açığı o günün kuruyla TL cinsinden 1 trilyon 36 milyar TL seviyesindeydi. Bugün ise Dolar/TL 5,19'u aşmış durumda. Yani döviz açık pozisyonu TL bazında 1 trilyon 127 milyar TL'ye ulaşmış durumda.
- Toplamda altı işlem günü içerisinde Türk şirketlerinin üzerindeki dış borç yükü TL bazında 91,5 milyar TL artmış oldu.
- Benzer bir tablo 12 ay içerisinde geri ödenmesi gereken kısa vadeli dış borç için de geçerli.
- Mayıs sonu itibarıyla 123,3 milyar dolar seviyesinde bulunan Türk şirketlerin kısa vadeli dış borç stoku, TL bazında son 6 işlem gününde TL bazında 51,4 milyar TL arttı.
Yabancı para cinsi borçlanıp TL cinsi gelir elde eden özel sektör şirketlerinin kur riski daha önce Uluslararası Para Fonu (IMF) ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da Türkiye ekonomisine dair risk unsurları olarak dile getirilmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)