AB toplantısı: Ekonomide ne anlama geliyor?

Ali Rıza Güngen: Ekonomideki sıkışmışlığın Türkiye'yi tekrar Avrupa ile yakın mesaiye teşvik ettiğini görüyoruz

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reform Eylem Grubu, 11 Aralık 2015'ten sonra ilk toplantısını bugün yaptı. Toplantıdan sonra açıklama yapan bakanlar, Avrupa Birliği üyeliği için reformlar yapılacağını söylediler. Toplantıyı ekonomi açısından değerlendiren Gazete Duvar yazarı Ali Rıza Güngen, "Ekonomideki sıkışmışlığın Türkiye'yi tekrar Avrupa ile yakın mesaiye teşvik ettiğini görüyoruz" dedi.

Reform Eylem Grubu Toplantısı'nın ardından açıklama yapan 4 bakan, Avrupa Birliği'yle (AB) müzakereler için reformların devam edeceğini söylediler.

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlara değinen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık. Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak, birçok kesimin mutabık kaldığını gördük" dedi.

Gazete Duvar yazarı Ali Rıza Güngen, toplantının ekonomi açısından ne anlama geldiğini değerlendirdi. Güngen, "Bakan Albayrak 'İhracat ve ithalat rakamları pozitif bir gösterge ortaya koydu' demiş, dış ticaret açığının bir önceki yılın temmuz ayına oranla azaldığı doğru. Ancak 12 aylık açık 83,7 milyar dolar. Ayrıca ithalatın azalması Türkiye ekonomisine ilişkin durgunluk beklentisinin güçlendiğine de işaret edebilir" dedi.

4 bakandan AB açıklaması: Engel çıkarılmasın!4 bakandan AB açıklaması: Engel çıkarılmasın!

'YATIRIMCI GİRİŞİ İLE İNİŞİN HAFİFLEMESİNİ BEKLİYORLAR'

"Yatırımcı girişi ile sert inişin hafiflemesini beklemeye devam ettikleri anlaşılıyor" diyen Güngen, "Gümrük Birliği'nde yeni bir süreç başlatılacağı ve ticaret konusunda ABD hamlelerinden zarar gören ülkeler olarak görüşmelerde bulunacaklarını da açıklamış. Bu görüşmelerin gündeminin ne olacağına bakılması gerekli" diye konuştu.

Ekonomik gelişmelerin Türkiye'yi AB'ye yönlendirdiğini belirten Güngen, "Bugünden bir şey söylemek zor, ama ekonomideki sıkışmışlığın Türkiye'yi tekrar Avrupa ile yakın mesaiye teşvik ettiğini görüyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

Murat Sevinç: Dört bakan yan yana güzel görünüyorlarMurat Sevinç: Dört bakan yan yana güzel görünüyorlar