Fitch, Türkiye büyüme tahminini yine düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi için 4 temel risk sıraladı. Ayrıca Türkiye ekonomisinin 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin büyüme tahmini rakamlarını ikinci kez düşürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fitch Ratings, Türkiye'yle ilgili yeni bir rapor yayımladı. 2018-2020 için Türkiye'nin büyüme tahminini düşüren Fitch, ciddi ve yaygın aşağı yönlü riskler beklediğini vurguladı. Raporda, Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini 2018 için yüzde 3,8'e (0.7 puan düşüş), 2019 için yüzde 1,2'ye ( 2.4 puan düşüş) çekildi. 2020'de ise yüzde 3,9'la Türkiye ekonomisinin biraz toparlanmasının beklendiği, ancak trendin altında kalmaya devam edeceğine işaret edildi.

Fitch'in bir önceki tahminleri ise not indirimine gidildiği 13 Temmuz'da gerçekleşmişti.

Fitch ayrıca, Türk Lirası'ndaki keskin değer kaybının etkisiyle Türkiye ekonomisinin, düşük büyüme ve cari işlemler açığının daralması ile karşılaşacağı ve yeniden dengelenmeye zorlanacağını belirtti.

'MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK'

Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği belirtilen kurum tahminlerinde, bunun enflasyonu en azından 2020 yılının sonuna kadar tek haneye çekmek için yeterli olmayacağı ifade edildi.

'PİYASA ENDİŞELERİ ARTTI'

Sert dış koşulların ve sıkı iç politikanın ekonominin kısa vadeli ayarlanmasını destekleyeceği belirtilirken “Otoritelerin uzun süreli düşük büyümeye yönelik toleransına dair belirsizliğin” ve “Politika tepkilerindeki zamanlamanın daha iyi olmamasının” piyasa endişelerini artırdığı söylendi.

Dış ticaret açığında temmuz ayında görülen dikkate değer daralmaya da işaret edilerek, ekonomideki ayarlanmanın ilk sinyallerinin ortaya çıkmaya başladığı vurgulandı. Fitch tahminine göre cari açık bu yıl GSYİH'nin yüzde 3.9'una, 2019'da ise yüzde 1.7'sine gerileyecek. 'Bunda yüksek kur ve önemli ölçüdeki ekonomik yavaşlamanın ithalatı aşağı çekerken ihracatı desteklemesi etkili olacak; net ticaret ve turizm büyümey destekleyecek'.

DÖRT RİSK

Firth, değerlendirmesinde Türkiye ekonomisine 'kayda değer' belirsizliklere dikkat çekti ve 4 risk sıraladı;

1-Yanlış siyasi adımlar,

2-Özel sektörün mali stresinin yükselmesi,

3-Jeopolitik gerginlikler

4-Olası sermaye çıkışları

(HABER MERKEZİ)