'Halkbank yazılımı kimden, kaç liraya aldı?'

Halkbank'ta yazılım hatası nedeniyle cuma gecesi 3.72'den dolar kuru satılmasına ilişkin tartışmalar sürerken, ekonomist Atilla Yeşilada, Sayıştay'ın ya da Meclis'te kurulacak bir komisyonun konuyu tüm yönleriyle araştırması çağrısı yaptı. Yeşilada ayrıca "Halkbank'ı kim denetliyorsa o yazılımın kimden alındığını, kaça alındığını sormak zorunda. Halkbank'ın uzmanları bu yazılım alınırken ne yapıyordu?" sorusunu yöneltti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkbank'taki 'ucuz dolar' skandalına ilişkin çeşitli iddialar tartışılmaya devam ediyor. Bankanın, hatalı işlem yapmasına neden olan yazılımla ilgili ise sorular henüz yanıt bulmuş değil.

Halkbank'a yönelik tartışma, cuma gecesi dolar kurunun 3.72'den satışta olması üzerine yaklaşık 1800 kişinin 4.6 milyon dolarlık alım yapması üzerine başladı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ise ucuz döviz satışıyla ilgili yaptığı açıklamada, "10-15 dakikada fark edildi, yarım saat sürdü. 1763 müşteri 4,6 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi. İşlemler iptal edildi, müşteri hesapları eski haline döndü" açıklamasında bulundu. Söz konusu açıklamayı yeterli bulmayan kesimler ise çeşitli soruları gündeme getirdi.

Ekonomist Atilla Yeşilada ise Halkbank skandalının ortaya koyduğu bazı 'acı gerçekler'in tartışılmadığına dikkat çekti. "Biz niye hükümetin, devletin sözlerine inanmıyoruz da, komplo teorilerine inanıyoruz?" sorusunu yönelten Yeşilada "Çünkü Türkiye'de özgür basın yok, ağzını açan hapse atılıyor, dolayısıyla bütün sesler tek kaynaktan geliyor, devlet güvenirliğini yitiriyor. Özgür basını boğduğunuz zaman karşınıza bu çıkıyor" dedi.

'Paraanaliz.com'da 'Cuma gecesi Halkbank'ta ne oldu?' sorusunu yorumlayan Yeşilada, üç noktaya dikkat çekti:

1- Modern ülkelerde böyle bir durum ortaya çıktığında Sayıştay derhal gider ve bütün hesapları denetler. Kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapar.

2- O da olmazsa TBMM hesap uzmanları ve milletvekillerinin yer aldığı bir komisyon kurar. Halkbank yönetimi ve yazılımın başındakiler çağrılarak dinlenir. Eğer ortada suç teşkil edecek bir vaka varsa mahkemeye gönderilir dosya, aksi halde Halkbank aklanır ve kamuoyu vicdani rahatlar.

3- En önemlisi Halkbank dev bir kamu bankası. Dünyanın her yerinde tombul parmak dediğimiz yanlış rakam girme, yanlış işlem yapma olayları görülebiliyor. Ama bunlar genelde piyasaların çok hararetli olduğu gün ortasında olur. Gece akşam saatte yanlış kur girecek yazılımı sen nereden aldın? Bu ihaleye girerken ve bu yazılımı alırken kimse sana senin elemanların ne yapıyordu diye sormadı mı?.

Halkbank'ı kim denetliyorsa o yazılımın kimden kaça alındığını ve niye daha iyisinin alınmadığını sormak zorunda.

Bu işte bir hile yok, Türkiyedeki insan kalitesinin düşüklüğünün ortaya çıkardığı bir ihmal var..."

(HABER MERKEZİ)