Berat Albayrak: Spekülatif girişimleri denetleyeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı hakkında açıklama yaptı. Albayrak, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı tartışması kapanmıştır" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, orta vadeli programın (OVP) 20 Eylül'de açıklanacağını söyledi. Merkez Bankası'yla ilgili tartışmalara da değinen Albayrak, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı tartışması kapanmıştır" dedi.

'MERKEZ BANKASI GEREKLİ GÖRDÜĞÜ ADIMI ATTI'

Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu'na açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası'nın faiz artışı kararını değerlendirdi.

Albayrak, "Merkez Bankası enflasyonla mücadele konusunda para politikası alanında gerekli gördüğü adımı attı. Bundan sonra da ihtiyaç duyulduğunda sıkılaşma yönünde yeni adımlar atacağı mesajını verdi" dedi.

Kamuda tasarruf için "Maliyet ve Değişim" ofisi kurulacağını kaydeden Albayrak, "Yılın sonuna kadar bütçe dengesini sağlamak adına 35 milyar TL gelir ve tasarruf sağladık. Bütçe açığı yüzde 2'nin altında gerçekleşecek" diye konuştu.

Merkez Bankası faizi yüzde 24'e yükselttiMerkez Bankası faizi yüzde 24'e yükseltti

'OVP'DE GERÇEKÇİ HEDEFLER ORTAYA KOYACAĞIZ'

OVP'nin 20 Eylül'de açıklanacağını dile getiren Albayrak, şunları söyledi:

"Şimdi mali taraftaki en önemli husus enflasyonla mücadele, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme, cari açığın düşürülmesi konularında 3 yıllık iş planımız olan OVP'nin açıklanmasıdır. 20 Eylül'de açıklayacağız. OVP'de herkes gerçekçi, günün sorunlarını doğru tespit etmiş ve doğru aksiyon planlarını kurgulamış bir program görecek. OVP'de gerçekçi makro hedefler ortaya koyacağız. Bu hedeflere ulaşmak için atacağımız adımları paylaşacağız.

'EKİM'DEN SONRA ENFLASYON DÜŞÜŞE GEÇECEK'

"Hesap verilebilir bir OVP olacağını" söyleyen Berat Albayrak, "Performansı takip edilebilir, şeffaf ve hesap verilebilir bir OVP olacak. OVP, küresel piyasaların ve yatırımcıların Türkiye'ye güvenlerinin güçlü şekilde tesisini sağlayacak. Para politikaları ile mali politikalar uyumlu ve koordinasyonlu şekilde uygulanıyor. Ekim'den itibaren enflasyonda da dengelenme ve aşağı yönlü trendi gözlemleyeceğiz" dedi.

Ekonomi yönetiminin ana gündem maddesinin "enflasyon ve faizle mücadele" olduğu ifade eden Albayrak'ın açıklamaları şöyle:

TÜM BAKANLARLA BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ: Bundan sonraki süreçte tüm bakanlarla birlikte enflasyonla mücadele, tasarruf ve verimlilik esaslı çalışmaların benimsenmesi ana ve temel hedef olacak. Hep beraber bu hedefler doğrultusunda çalışacağız. Gelinen nokta, enflasyon ile topyekun mücadele gerektirmektedir. Kamunun yanında özel sektör, bankalarımızın ve STK'larımızın da bu konuda katkı sağlamalarına çalışacağız. Hepsi ile gerekli görüşmeleri yapacağız.

SPEKÜLATİF ARTIŞLAR KABUL EDİLEMEZ: Kur bahanesi ile, fiyatlarda spekülatif artışlar ve fırsatçılık asla kabul edilemez. Farklı kurum ve kuruluşların bünyesinde kurulacak birimlerle bu spekülatif girişimleri denetleyecek ve önüne geçeceğiz. Dövizle ödemeleri ve işlemleri yasaklayan düzenlememiz çıktı. Yönetmeliğimizi de kısa sürede yayımlayarak, geçmiş işlemlerin hangi esaslar üzerinden yapılacağını açıklayacağız.

MERKEZ BANKASI TARTIŞMASI ART NİYETLİ: Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından bankanın bağımsızlığı ile ilgili tartışmalar kapandı. Bundan sonra bu konudaki tartışmaların hiçbir gerçekliği ve karşılığı yoktur, çok net art niyetlidir. Bu tür spekülasyonların ve tartışmaların küresel piyasalarda karşılığı olmayacaktır.

TEMEL ÇIPA CARİ AÇIKLA MÜCADELE: Özellikle, ithalat içerisinde yüksek payı olan ara ürünlerin yerlileştirilmesi büyük önem arz ediyor. Ekonomik dengelenme hedefimizin temel çıpası cari açıkla mücadele olacak. OVP bu kapsamda da tüm bakanlıklara sorumluluklar ortaya koyacak.

Merkez Bankası faizi yükseltti: Bundan sonra ne olacak?Merkez Bankası faizi yükseltti: Bundan sonra ne olacak?