Emre Alkin: Yönetici 'ne yapsam düzelmiyor' diyorsa ders çıkarmalı

Enflasyon rakamlarının ardından konuşan ekonomist Emre Alkin, bu dönemlerde özel sektörde birçok şirketin tarihe karışabileceğini dile getirdi. Alkin, "'Neye dokunsam altın oluyor' diyen yönetici, bir süre sonra, 'ne yapsam düzelmiyor' diyorsa bundan mutlaka ciddi bir ders çıkarmalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyon rakamları, 2001 yılında yaşanan krizden bu yana en yüksek artışı gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 24,52 olurken rakamlar, aylık bazda son 15 yılın, yıllık bazda ise son 17 yılın zirvesine çıktı.

Enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist Prof. Emre Alkin, 2018 yılına 'kayıp yıl' gözüyle bakılması gerektiğini ifade etti. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 46.15 olarak açıklandığını anımsatarak anormal bir artış yaşandığını dile getiren Alkin, "Bu uzun vadede üreticinin sırtına binen maliyetler talebin kendini toparladığı zamanlarda doğrudan satış fiyatına yansıyacak. Dolayısıyla YEP'te öngörülen enflasyon rakamlarının kolay kolay 3-4 yılda tek haneye inmeyeceği gerçeği bir kez daha doğruluğunu kanıtladı ve hatta bahsedilen oranların daha da üzerinde yaşanacağını da öngörebiliyoruz. Bu doğrultuda gelecek yıl YEP'te revizeler yapılacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'TAMAMEN RAYDAN ÇIKABİLİR'

2018 yılını kurtarmak için artık geç olduğunu belirten Alkin, "Bu kadar yüksek bir enflasyona düşük bir büyüme hedefi var. Ancak düşük büyüme ya da kontrollü büyümeden vazgeçilip tekrardan geçmiş senelerde olduğu gibi yüzde 7'leri bulmak için karar değişikliği yapılırsa da enflasyonu tamamen raydan çıkarma gibi bir riskle karşılaşabiliriz" dedi.

Üreticinin üzerinde yüzde 40'ın üzerinde bir maliyet yükü olduğunun altını çizen Alkin, "Maliyet yükünün fiyatlara yansıması yaklaşık yüzde 24 seviyesinde olmuş. Bu piyasaların uzun süre daha maliyet yükünü sırtında taşıyacağı anlamına geliyor. Fakat talebi kırılgan gördükleri için de hemen fiyata yansıtamayacaklar. Ancak bunun bir gün fiyatlara yansıdığı zamanlar gelecek. Dolayısıyla faizlerin ve döviz kurlarının yüksek enflasyonun bir sonucu olarak yukarı tırmanacağını görüyorum" dedi.

'MAÇI KAYBETTİK'

"2018 yılında maçı kaybettik. Önümüzdeki üç yıllık dönemde kontrollü büyümek, kaynakları doğru yerlerde etkin kullanmak ve çok ciddi piyasa kontrolleri yapmaya doğru yönelmemiz gerekiyor" şeklinde açıklamada bulunan Alkin, "Ancak bu dönemlerde özel sektörde birçok şirketin tarihe karışacağına da hazırlıklı olmak gerekiyor. Çok hızlı yüksek büyüme süreçlerinden sonra bu tip saha temizliği olan sert dönemlerin yaşanması doğaldır. Bunun tarihte birçok örneğini gördük. Bu yaşananlardan çok ciddi bir ders almalıyız. 'Neye dokunsam altın oluyor' diyen yönetici, bir süre sonra, 'ne yapsam düzelmiyor' diyorsa bundan mutlaka ciddi bir ders çıkarmalıdır" ifadelerini kullandı. (İSTANBUL/DHA)