Merkez Bankası'na göre enflasyonun 3 suçlusu!
Merkez Bankası, aylık yüzde 6,30 artış gösteren enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisi olarak temel mal, gıda ve enerji gruplarını gösterdi. Merkez'in teknik notundaki grafik eğrisine göre ise temel mal ve hizmetlerdeki yıllık değişim yüzde 70'ler seviyesine geldi.
DUVAR - Merkez Bankası, döviz kurlarındaki gelişmelerin, birçok kalem üzerinde 'belirgin ölçüde hissedildiğini' ve özellikle temel mallarda 'yıllık enflasyonun dayanıklı tüketim malları öncülüğünde kayda değer bir artış sergilediğini' açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıklanan verilerine göre, tüketici fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6.30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19.37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13.75 arttı.
Yurt içi üretici fiyat endeksi de, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 10.88, yılın ilk dokuz ayında yüzde 38.96, yıllık yüzde 46.15 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 21.36 yükseldi.
Merkez Bankası'nın, 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda, "Fiyat artışları alt gruplar geneline yayılmış, enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisi temel mal, gıda ve enerji grupları olmuştur" denildi ve şu saptamalar yer verildi:
* Yakın dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin yansımaları birçok kalem üzerinde belirgin ölçüde hissedilirken, özellikle temel mallarda yıllık enflasyon dayanıklı tüketim malları öncülüğünde kayda değer bir artış sergilemiştir.
Enflasyonda kriz dönemi tablosu
* Bu dönemde başta hizmetler olmak üzere döviz kuru geçişkenliği görece düşük olan kalemlerde dahi yüksek fiyat artışları kaydedilmesi dikkat çekmiştir.
* Üretici fiyat gelişmeleri bilhassa enerji ve ara malları kanalıyla maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etmiştir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi sert bir yükseliş göstermiştir.
TEMEL MALLARDA ENFLASYON KATLANDI
Sosyal medya hesabından Merkez Bankası teknik notunu değerlendiren Ekonomi yazarı Uğur Gürses, çekirdek enflasyonda fiyatlama ivmesinin 50'li bir patikada yer aldığına dikkat çekti.
Gürses, temel mallarda ise yüzde 70'i geçen bir patikada olduğu görüldüğünü vurgulayarak, ,"Acil PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısı şart" dedi.
(HABER MERKEZİ)