TÜİK'ten savunma: Hesaplama değişmez

Enflasyonun eylül ayında son 15 yılın rekor düzeyine çıkarak yüzde 24,5'e ulaşmasının ardından TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı'nın görevden alınmasıyla ilgili eleştirilere kurumdan yanıt geldi. TÜİK, enflasyonun kişilerden bağımsız olarak hesaplandığı savunmasında bulundu. Görevden almanın zamanlamasına ilişkinse bir açıklama yapılmadı. Enflasyon hesaplamasını yapan birimin başındaki Taştı'nın yerine Bakan Berat Albayrak'a yakın isimlerden Yinal Yağan'ın getirilmesi, 'Hesaplamalarda oynama mı yapılacak?' eleştirilerine neden olmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici fiyat endeksine ilişkin açıklama yaptı. TÜİK Başkan Yardımcılığı pozisyonuna ilişkin alınan atama kararı ile TÜİK tarafından yayımlanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ilişkilendirilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, kurumun istatistik üretiminde uluslararası yöntemleri kullandığı savunuldu.

TÜİK tarafından hesaplanan TÜFE'nin kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplandığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: "Kısaca TÜFE kurumun ürettiği tüm diğer istatistikler gibi uluslararası yöntemlerle hesaplanmaktadır. TÜFE kapsamında alandan fiyat derlenmesi ve hesaplama sürecinde yaklaşık 300 personel görev almaktadır. Tüm veriler ve kodlamalar saklanmaktadır. TÜİK, TÜFE dahil bütün istatistiklerini uluslararası normlar çerçevesinde üretmek için gerekli kurumsallaşmayı gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla TÜİK tarafından hesaplanan TÜFE kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplanmaktadır ve hesaplanmaya devam edecektir. Kurumumuzun uzman personeli tarafından uluslararası standart yöntemlerle üretilen istatistiklerin alınan bir idari karar ileri sürülerek itibarının sorgulamasının kamu yararına hizmet etmeyeceği değerlendirilmektedir."

(HABER MERKEZİ)