Ayakkabıda konkordatonun sebebi: Uzun vadeli çekler, plansız büyüme

Hotiç, Yeşil Kundura ve Beta'nın art arda konkordato ilan etmesiyle gözler ayakkabı sektörüne çevrildi. Son aylarda artan konkordato ilanlarının arkasındaki sebep 'uzun vadeli çekler ve belirsiz büyüme olarak' değerlendiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Lirası'nın önlenemez değer kaybı sonrası ayakkabı sektörü sarsıldı. Hotiç ve Yeşil Kundura'dan sonra Beta da konkordato ilan etti. Markaların konkordato ilan etmesinin ardından gözler bu sektöre çevrildi. Yılda 500 milyon çift üretim kapasitesine sahip sektörün durumunu Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı A.Sabur Endican değerlendirdi.

Habertürk'ten Naime Sert'e konuşan Endican'a göre ayakkabı sektöründe son aylarda artan konkordato ilanları uzun vadeli çekler, plansız büyüme ve aşırı mağazalaşma politikasının sonucu. 10 yıl önce başlayan bu sıkıntılar döviz kurundaki hareketle birlikte su yüzüne çıktı.

Söyleşinin devamı şöyle;

Ayakkabı sektörü son birkaç aydır konkordato ilanlarıyla anılır oldu. Art arta gelen konkordato ilanlarının sebebi ne?

Son aylarda artan konkordato ilanlarının arkasındaki sebep uzun vadeli çekler ve belirsiz bilmeden büyüme. Alışveriş Merkezleri'nde çok hızlı ve çok fazla mağaza açıldı. Firmaların mağaza sayısı birden bire 10-20 katına çıkıp, çeklerin vadeleri de 12-18 aya uzayınca firmalar nakde sıkıştı. Kendilerini koruma altına almak için konkordato ilan ettiler.

Sırada başka şirketler var mı?

Daha belli değil inşallah duymayız diye temenni ediyoruz ancak şu anda herkes sıkıntıda. Herkes beklemede, kapasiteler azaltılıyor. Konkordatonun süresi kısaltılmalı, bu süre uzadıkça sektör çok zarar görecek.

Hükümetten herhangi bir talepte bulundunuz mu?

Bulunduk. Konkordato ilan eden firmalarımıza destek sağlanmasını istedik. Firmalarımız şu anda para akışları olmadığı için mecburen bu yola başvuruyorlar.

'DERİ KONUSUNDA DA SIKINTIMIZ VAR'

Sektörde girdilerin ne kadarı ithal? Hayvancılık sektöründeki sıkıntılar size nasıl yansıyor?

Ayakkabı sektöründeki hammaddenin yüzde 40'ı ithal. Kurdaki artış nedeniyle maliyetlerimiz arttı. Şu anda deri konusunda da sıkıntımız var.  Şu anda hayvancılık yeterli seviyede olmadığı için derinin yarısından fazlasını ithal etmek zorunda kalıyoruz.

2019 için öngörüleriniz neler?

2018'i bir atlatalım 2019 çok daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz. İhracatımızın çok daha yükseleceğini öngörüyoruz. 2023 yılına kadar 3 milyar dolarlık ihracat rakamını aşmayı hedefliyoruz.

Etiketler ayakkabı konkordato