Black Friday nedir?

Sanal veya gerçek tüm mağazalar Black Friday indirimleri uygulamaya başladı. İsminden dolayı ülkemizde zaman zaman tepki çekse de bugün binlerce insan indirimler için kuyruğa giriyor veya sanal alışveriş sepetlerini şimdiden dolduruyor. Peki Black Friday nedir? İsmi nereden gelmiştir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika’da her yıl Şükran Günü'nden sonra gelen ilk cuma günü Black Friday olarak biliniyor. Noel alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da kabul edilen ve bu yıl 23 Kasım gününe denk gelen Black Friday'de mağazalar 'özel' indirimler yapıyor. Black Friday, Türkiye'de 'Kara Cuma' olarak biliniyor ve bir süredir bu indirimler ülkemizde de uygulanıyor. 'Kara Cuma' bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılansa da, alışveriş çılgınlığı ve indirimle alakalı olan bu etkinliğin, herhangi bir dini ritüeli ve anlamı bulunmuyor.

Amerika'da ortaya çıkan ve 1932 yılından beri Noel alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da kabul edilen Black Friday, daha sonra Kanada ve İngiltere’de ve ardından tüm dünyaya yayılıyor.

NEDEN BLACK FRIDAY?

Yüzde 90’lara varan indirimlere sahne olan Black Friday indirimleri sırasında, insanlar mağazalarda izdihamlar yaratıyor ve bu izdihamlar sonrası mağazalarda pek çok insan hayatını kaybediyor. Günümüzde artık sanal alışverişin de etkisiyle bu tarz izdihamlar çok sık yaşanmasa da, hala benzer izdiham haberleri gelebiliyor. Wal-Mart gibi büyük alışveriş merkezlerindeyse halen ciddi izdihamlar ve ezilerek ölmeler yaşanabiliyor. Adının bu yüzden Black Friday olduğu iddialar arasında olan günde mağazalar kapılarını saat 04.00 ve 05.00 arasında açıyorlar. Daha gün aydınlanmadan alışverişlerin başlamasından dolayı bu adın konulduğu öne sürülüyor.

Sanal alışverişin yaygınlaşmasıyla birlikte internet siteleri Black Friday'den sonraki Pazartesi gününü Cyber Monday (Siber Pazartesi) ilan ederek o günlerde de büyük indirimler düzenlemeye başlanıyor.

NE ZAMAN BLACK FRIDAY DENDİ?

İlk olarak 1961 yılında yerel bir gazetede kullanılan bu isim ilerleyen yıllarda bir gelenek haline getirildi. Giyim, ayakkabı, cep telefonu ve aksesuarları, bilgisayar ve aksesuarları, televizyon, artık günümüzde uygulama mağazaları ve oyunlarda da indirimler yapılıyor. App Store, Play Store, Steam ve PS Store başta olmak üzere pek çok uygulama ve oyun mağazasında çılgın indirimler yapılıyorken, e-ticaret siteleri ve perakende firmaları da indirimleri tüketicilere sunuyor.

TÜRKİYE'DE BLACK FRIDAY

Küresel marka ve platformların yanısıra Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler de Black Friday için yoğun mesailer harcıyorlar. E-ticaret siteleri günler öncesi başlattıkları indirimlerle müşterilerine bildirim göndererek 'en ucuz' ürünleri sattıklarını söylüyorlar.

Başlarda Orta Doğu'da isminden dolayı tepki çeken Black Friday, karşı bir ifade ile 'White Friday (Ak Cuma)' olarak kullanılıyor. Türkiye'de de 'Şahane Cuma, Muhteşem Cuma, İnanılmaz Cuma, Mükemmel Cuma' gibi isimlerle kendine özel kampanya adıyla bu kampanyalar düzenleniyor.

İNDİRİMLER GERÇEK Mİ?

Black Friday'de ilan edilen bazı indirimler gerçek indirim oranlarını yansıtmıyor. "Yüzde 50 indirimli" diye sunulan bir ürünü başka bir mağazada daha uygun fiyata bulmak mümkün olabiliyor. Bazı araştırmalara göre insanlar Black Friday'de yaptıkları harcamalara karşılık Aralık ve Ocak aylarında daha az harcama yapıyor.