Anadolu Isuzu üretime ara veriyor
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi, yurt içi pazardaki talep daralması nedeniyle ocak ayında 6 gün, şubatta 8 gün, martta 8 gün ve nisan ayında 4 gün üretime ara verme kararı aldı.
DUVAR - Ekonomik durgunluk ve artan döviz kurlarına paralel olarak otomobil satışları büyük düşüş gösterirken, Isuzu 4 ay boyunca belirli sürelerle üretimi durdurma kararı aldı.
Şirketten, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Türkiye'deki talep daralması nedeniyle böylesi bir karar alındığın bildirildi.
KAP'ta "Faaliyetlerin kısmen veya tamamen durdurulması ya da imkansız hale gelmesi" başlığıyla yayınlanan açıklamaya göre ocak ayında 6 gün, şubat ayında 8 gün, mart ayında 8 gün ve nisan ayında 4 gün üretime ara verilecek.
Şirketten, "İlgili dönemde fabrikalarımızda nöbetçi personel bulundurulacaktır. Üretim ve üretimi destekleyen fonksiyonlar dışında fabrikamızda gerekli diğer birimler çalışmaya devam edecektir" açıklaması yapıldı.
1965'TE KURULDU
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Anadolu Grubu, Isuzu Motors Limited ve Itochu ortaklığında halka açık bir anonim şirket. Esas faaliyet alanı ise kamyon, kamyonet, midibüs, otobüs ve pick-up gibi ticari araçların üretimi ve satışı...
Anadolu Isuzu'nun geçmişi, 1965 yılında kamyonet ve motosiklet üretimine başlayan Çelik Montaj'a dayanıyor. 1986 yılına dek Skoda komyonet üretimini sürdüren şirket, 1983'te Isuzu ile lisans anlaşması yaparak Temmuz 1984'te İstanbul Kartal'daki fabrikasında Isuzu araçlarının üretimine başladı. Şirket üretim faaliyetlerine 1999’dan beri Çayırova Şekerpınar’da kurulmuş yeni fabrikasında devam ediyor.
PAZAR YÜZDE 35 DARALDI
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) aralık ayındaki verilerine göre 2018 yılında Türkiye otomotiv pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 35 daralarak 641 bin 541 adete, otomobil pazarı da yüzde 33 daralarak 486 bin 321 adete geriledi.Toplam üretim, bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 550 bin 150 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 10 azalarak 1 milyon 26 bin 461 adet oldu. Ticari araç grubundaki başarılı üretim performansını sürdüren otomotiv sanayiinin 2018 yılındaki ticari araç üretimi yüzde 5 azaldı.
Bu dönemde, hafif ticari araç üretimi yüzde 6 azalırken, ağır ticari araç üretimi yüzde 6 arttı. Ticari araç pazarı ise 2017 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 41 daraldı. Aynı dönemde, hafif ticari araç pazarı yüzde 42, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 33 daralmayla yılı tamamladı. Ağır ticari araç grubunda göreceli olarak kısıtlı seviyede kalan bu azalış baz etkisi kaynaklı olup pazar daralması son 3 yılda yüzde 60 olarak gerçekleşti.
Toplam otomotiv ihracatı ise 2018 yılında bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 1 azaldı ve 1 milyon 318 bin 869 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 5 oranında azalarak, 875 bin 147 adet oldu. Bu dönemde ihracat, paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 11 artarken, euro bazında ise yüzde 6 arttı. Buna göre, toplam otomotiv ihracatı 32.2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı 12.4 milyar dolar ile 2018 yılını kapattı. Euro bazında otomobil ihracatı ise aynı seviyede kalarak 10.5 milyar euro olarak gerçekleştiü.