‘Baskıyla giden sendika üyeleri geri dönüyor’
AK Parti’den CHP’ye geçen belediyelerde örgütlü Hizmet-İş ve Bem- Bir- Sen üyelerinin zorla istifa ettirildiği öne sürüldü. İddiayı, Genel- İş ve Tüm Bel- Sen başkanlarına sorduk. “Baskıyla üye yaptıkları insanlar geri dönüyorlar” yanıtını aldık.
ANKARA- 31 Mart Yerel Seçimleri ile İstanbul ve Ankara başta olmak üzere AK Parti’den CHP’ye geçen belediyelerde örgütlü olan Hak-İş’e bağlı Hizmet- İş ve Memur- Sen bağlı Bem- Bir- Sen üyelerinin zorla “istifa ettirildiği” ileri sürüldü. Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 5 bin 647 işçinin Hizmet- İş’ten, Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da 3 bine yakın memurun Bem- Bir- Sen’den “istifa ettirildiğini” açıkladı.
“Zorla istifa ettiriliyorlar” iddialarını DİSK’e bağlı Genel-İş sendikasının Genel Başkanı Remzi Çalışkan’a ve KESK’e bağlı Tüm Bel- Sen’in Genel Başkanı Erdal Bozkurt’a sorduk.
‘HİZMET-İŞ’İN RAHATSIZLIĞI DEMOKRATİK ORTAMDAN KAYNAKLI’
Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, yerel seçimlerden sonra 3 bin kişinin kendi isteğiyle sendikalarına üye olduğunu belirterek şunları söyledi, “Bizim sendika özgürlüğünü bakış açımız işçiler özgürce sendika seçme hakkını kulansın ve gerekirse sendikalarını işyerlerinde gerçekleştirilecek referandumla belirlesinler. İşçi arkadaşlarımız zaten (Hizmet-İş’i kast ederek) oralara zorla götürüldü. Hak talep, enflasyona karşı çıkan ve krizin bedelini işçiler ödemesin diyen biziz. Hizmet- İş’ten bunu hiç duymadık. İşçiler şimdi özgür iradelerini kullanma fırsatı buldular ki şimdi başka sendikalar geçme düşüncesi oluştu. Hizmet- İş sendikasının rahatsızlığı demokratik ortam ve demokrasi ortamının yeşermesiyle işçilerin özgür iradelerini kullanabilmesinden kaynaklı.”
‘İNSANLAR KENDİ İRADELERİYLE DÖNÜYORLAR’
Tüm Bel- Sen Genel Başkanı Bozkurt seçimlerin ardından 4 bin 500’e yakın kişinin sendikalarına üye olduğu bilgisini vererek, “memurlar zorla istifa ettirildi” iddiasını şu sözlerle değerlendirdi: “Anadolu’da kişi kendi yaptığı işten bilirmiş diye bir söz var. Bunlar böyle iddialarda bulunurken kendi yaptıklarından biliyorlar. Önceden baskıyla üye yaptıkları insanlar şimdi kendi iradeleriyle geri dönüyorlar.”
SENDİKALI BELEDİYE İŞÇİLERİNİN YÜZDE 29’U HİZMET- İŞ’E ÜYE
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre son 6 yılda, belediyelerde örgütlü olan işçi sendikalarının üye sayısı arttı. 2013 yılı Ocak ayında genel işler kolunda toplam sendikalı işçi sayısı 655 bin 417 iken bu sayı, 2019 yılı Ocak ayında 1 milyon 61 bin 760 kişiye yükseldi. Toplam sendikalı işçilerin yüzde 29.6’sı Hak-İş’e bağlı Hizmet- İş’te, yüzde 7.5'i Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’te ve yüzde 8.2’si DİSK’e bağlı Genel- İş'te örgütlü. Hak-İş’in Onursal Başkanı Salim Uslu, AK Parti’den üç dönem milletvekilliğinin yanı sora bir süre de TBMM İdare Amirliği yaptı.
HİZMET- İŞ ÜYE SAYISINI 6 YILDA 264 BİN KİŞİ ARTTIRDI
Hak-İş’e bağlı Hizmet- İş’in üye işçi sayısı 6 yılda 264 bin 120 kişi arttı. Sendika, 2013 yılının Ocak ayında 51 bin 79 olan üye sayısını 2019 yılı Ocak ayında 315 bin 199 kişiye çıkardı. Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’in 6 yılda üye sayısındaki artış 38 bin 532 oldu. Sendika, 2013 yılı Ocak ayında 41 bin 314 olan üye sayısını, 2019 yılı Ocak ayında 79 bin 846’ya yükseltti. DİSK’e bağlı Genel- İş’in 6 yılda üye sayısındaki artış ise 46 bin 105 kişi. Sendikaya 2013 yılı Ocak ayında 41 bin 446 kişi üyeyken, bu sayı 2019 yılı Ocak ayında 87 bin 551 kişiye çıktı.
‘HÜKÜMET İLE SENDİKANIN İŞ BİRLİĞİ NEDENİYLE ÜYELİKLER ŞİŞİRİLDİ’
Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Hizmet-İş’te yaşanan üye artışını şu sözlerle değerlendirdi, “Bu sendikal örgütlülük olsa sevindirici bir durumdu ancak çoğunlukla Hizmet-İş’in üye sayısını arttırmak için yapıldı.İşçi hakları düşünülerek üyelik olmadı ve sadece hükümet, belediye başkanları, belediye bürokratları ve belediye şirketleri yöneticileri ile Hizmet-İş arasındaki iş birliği nedeniyle üyelikler şişirildi.”
BEM- BİR- SEN’İN ÜYESİ 12 BİN KİŞİ ARTTI
Son 5 yılda belediyelerde örgütlü memur sendikalarının üye sayısında ise azalma oldu. 2013 yılı Temmuz ayında yerel yönetim hizmetleri kolunda sendikalı memur sayısı 118 bin 446’yken, bu sayı 2018 yılı Temmuz ayında 113 bin 861’e düştü. Bunların yüzde 61.1’i Memur- Sen’e bağlı Bem- Bir- Sen’e, yüzde 12.5’i Türkiye Kamu- Sen’e bağlı Türk Yerel Hizmet- Sen’e ve yüzde 14’ü de KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’e üye.
Memur-Sen’in eski Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da tıpkı Salim Uslu gibi AK Parti’de siyaset yaptı. İki dönem AK Parti milletvekilliğinin yanı sıra o da TBMM İdare Amirliği görevinde bulundu.
KAYYIMLAR VE OHAL KHK’LARI TÜM BEL-SEN’DEN İSTİFALARI GETİRMİŞTİ
Memur- Sen’e bağlı Bem- Bir- Sen’in üye sayısı 2013 yılı Temmuz ayında 57 bin 100 kişiyken 2018 yılı Temmuz ayında 12 bin 533 kişilik artışla 69 bin 633 kişiye çıktı.Türkiye Kamu- Sen’e bağlı Türk Yerel Hizmet- Sen’in 2013 yılı Temmuz ayında 16 bin 1 üyesi bulunuyordu ve bu sayı bin 681 kişi azaldı. Sendikanın 2018 yılı Temmuz ayı itibariyle üye sayısı 14 bin 320 kişi. KESK’e bağlı Tüm Bel- Sen’in üye sayısı ise 2013 yılı Temmuz ayında 31 bin 99 kişiydi. Sendikanın son 5 yılda yaşadığı üye kaybı 12 bin 305 kişi oldu ve 2018 yılı Temmuz ayında toplam üyesi 18 bin 794 kişiye düştü. Kayyım atanan belediyelerde OHAL KHK’sıyla işten çıkarmalar sendikadan yoğun istifalara sebep oldu.
‘BELEDİYE BAŞKANI ELİYLE ÖRGÜTLENDİLER’
Bem- Bir- Sen’in üye sayısındaki 5 yıllık artışı değerlendiren Tüm Bel- Sen Genel Başkanı Bozkurt, “Bir baskıdan söz edilecekse gün gibi ortada. Çalışanlar onları hak kazandıkları için mi tercih etti? Garip bir şey, her gün üyeleri artıyor. Belediye başkanı eliyle örgütlendiler” dedi.