Kavgayı başlatan tazminatsız atılır
İşyerinde kavgaya karıştığı için tazminatsız atılan işçinin açtığı davada Yargıtay şu kararı verdi: "Kavgayı ilk başlatanın davacı olduğu için sataşmanın davalıya haklı fesih imkânı verdiği anlaşıldığından, kıdem ve ihbar tazminatı talepleri reddedilmeli."
DUVAR - Yargıtay, işyerindeki kavgalarda, ilk saldıran kişinin kıdam ve ihbar tazminatı ödemeden işine son verilebileceğine hükmetti.
Yargıtay'ın emsal niteliğindeki kararına konu olan olay şöyle gelişti: Çalıştığı iş yerinde gürültü çıkardıkları iddia edilen işçileri ikaz eden genç, bir anda kendini kavganın ortasında buldu. İşveren, kavgayı ilk başlatan işçiyi tazminatsız kovdu. Yıllardır çalıştığı iş yerinden tazminatsız kovulan işçi iş mahkemesine başvurdu.
MAHKEME KABUL ETTİ
Haksız ve usulsüz olarak işten çıkartıldığın belirten davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatı alacağının davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ile ücreti vekâletin davalıya yüklenmesine karar verilmesini talep etti. Davalı işveren ise davacının satış yardımcısı olduğunu, davacı ile tedârikçi ürün tanıtım elemanları arasında kavga olayı yaşandığını, tutanak tutulduğunu, iş akdinin haklı sebeple feshedildiğini savundu. Mahkeme davanın kabulüne hükmetti. Davalı, kararı temyiz edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi'ne taşındı.
YARGITAY BOZDU: O BAŞLATMIŞ
Davacının tartışmayı başlatan ve fiili olarak ilk saldıranın kendisi olduğunu açıkça beyân ettiğine dikkat çekilen Yargıtay kararında, "Kavgayı ilk başlatanın davacı olduğu için sataşmanın davalıya haklı fesih imkânı verdiği anlaşıldığından mahkemece davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine aksi gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verdi" denildi. (ANKARA/AA)