Kırmızı et üretiminde büyük düşüş

Hükümetin ithal et politikasının yanısıra hızla artan maliyetler nedeniyle yerli üretici üretimi bırakmaya başladı. Yılın ilk üç ayında kırmızı et üretimi yüzde 16,5, koyun eti üretimi ise yüzde 33,7 oranında azaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2019 yılının ilk çeyreğinde toplam kırmızı et üretimi, birinci çeyrekte 211 bin 435 ton olarak tahmin edildi.

Toplam kırmızı et üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 18,6, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,5 oranında azaldı.

Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 174 bin 52 ton olarak gerçekleşti.

Sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 20,2, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,7 oranında azaldı. Sığır eti üretimi 191 bin 287 ton olarak tahmin edildi.

Koyun eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 artarken bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 33,7 oranında azaldı. Koyun eti üretimi ise 17 bin 932 ton olarak tahmin edildi.

ARTAN MALİYETLER VE İTHALAT ÜRETİME DARBE VURDU

2018'in ilk dokuz ayında büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 130  artışla 1 milyon 457 bin başa yükselmişti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'nın (ZMO) raporunda yer alan verilere göre bu dönemde kırmızı et ithalatına ödenen para ise 1.6 milyar dolar (6.6 milyar lira) oldu.

(EKONOMİ SERVİSİ)