SPK 'depo' şartını kaldırdı
BIST 30 Endeksi dahilindeki banka payları için 16 Ekim'de getirilen depo şartı uygulaması kaldırılırken, açığa satış yasağı devam edecek.
DUVAR - Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK), yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek BIST 30 Endeksi dahilindeki banka payları için depo şartı uygulamasının kaldırıldığı duyuruldu.
SPK'nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Akbank (AKBNK.E), Garanti Bankası (GARAN.E), Halkbank (HALKB.E), İş Bankası (C) (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB.E), Vakıfbank (VAKBN.E) ve Yapı Kredi (YKBNK.E) paylarında 16 Ekim'den itibaren getirilen depo şartı uygulaması kaldırıldı.
Bu doğrultuda yatırımcıların söz konusu payların satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilmesi şartı da aranmayacak.
Söz konusu banka payları için açığa satış işlemlerine getirilen yasak ise devam edecek. Bu doğrultuda gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar da söz konusu yasak kapsamında olacak.
SATIŞTA DEPO ŞARTI NE DEMEK?
Satışta depo şartı, bir hisse senedini satmak isteyen yatırımcının, emri ileteceği an itibarıyla emri verdiği aracı kurumdaki hesabında o hisse senedinin bulunması zorunluluğunu getiriyor.
Depo şartı uygulamasında, yatırımcının sattığı miktar kadar hisse senedi takas yükümlülüğü (T+2) yerine getirilene kadar, yani sonraki ikinci işlem gününe kadar ilgili hesaplarda tutulmaya devam ediliyor.
Depo edilen hisse senetleri, takas işlemleri tamamlanana kadar müşteri tarafından iletilen yeni bir emrin karşılığında önceden depo edilmesi gereken hisse senedi olarak değerlendirilemiyor. Benzer şekilde, takas gününde yatırımcının hesabına geçecek Hisse senetleri de depo şartı kapsamında dikkate alınmıyor.
AÇIĞA SATIŞ NE DEMEK?
Açığa satış, pay piyasalarında, hisse fiyatlarının düşüşünden de kazanç elde etmek isteyen yatırımcıların, sahip olmadıkları hisse senedini ödünç almak kaydıyla satması anlamına geliyor.
Yatırımcılar genellikle yatırım ürünlerinin değerler kazanmasını hedeflemektedir. Bu nedenle portföye eklenecek olan yatırım ürünlerinin ileri tarihte değerinin yükselmesi beklenir. Fakat bu beklenti her zaman gerçekleşmediği gibi, yükseliş yerine düşüşler de meydana geldiğinde kâr edilmek üzere açığa satış işlemi geliştirilmiştir. Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.
Somutlamak gerekirse;
Açığa satış işlemi gelecekte ilgili finansal varlığın fiyatında düşüş beklentisi taşıyan yatırımcılar tarafından yapılmaktadır. Yatırımcının elinde bulundurmadığı ve fiyatı 10 TL olan bir hisse senedini bu fiyattan satması ve fiyatın 7 liraya düşmesi durumunda tekrar satın alması açığa satışa örnek olarak gösterilebilir. Bu durumda yatırımcı, sahip olmadığı bir varlıktan hisse başına 3 lira kâr etmiş olur. Ancak açığa satış işlemi, yüksek düzeyde borsa bilgisi ve takibi gerektirir. Çünkü söz konusu hisse senedinin 10 TL'nin üzerine çıkması durumunda yatırımcının zarar edeceği unutmamalıdır.
(EKONOMİ SERVİSİ)