Somalı işçilerin eylemi sürüyor
Beş yıldır tazminatları ve emeklilik hakları ödenmeyen Somalı maden işçilerinin başlattıkları eylem, 19'ncu gününe girdi.
DUVAR - 5 Ekim günü Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan, ama önleri jandarma tarafından Kırkağaç Çamı’nda kesilen maden işçilerinin direnişinde görüşmeler yeni bir aşamaya geldi. İçlerinden bir heyeti Ankara’ya gönderen işçiler, Soma Holding’e bağlı Işıklar ve Ata Bacası firmalarında çalışanların da tazminat sorunlarını çözmeye çalışıyorlar.
Yürüyüşü düzenleyen Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın örgütlenme uzmanlarından Başaran Aksu ve Kamil Kartal’ın verdiği bilgiye göre, buradaki işçilerle ile ilgili sorunun çözülememesinin nedeni, işçilerin farklı biçimlerde çalıştırılıyor olmasından kaynaklanıyor. Bir kısmı hizmet alımı, bir kısmı da rödövans usulü çalıştırılan işçilerin bağlı bulunduğu firmanın hisselerinin bir kısmı TMSF’ye devredildikten sonra yetkili sendika ile imzalanan protokol yüzünden, Türkiye Kömür İşletmeleri bu işçilerin haklarını üstlenmek istemiyor. İşçiler ise imzalanan protokol ve çalıştırılma biçimi nasıl olursa olsun, nesnel gerçekliği değiştirmeyeceğinden hareketle, tüm çalışanların haklarının teslim edilmesini istiyor.
TMSF ödemeyi kabul ettiği halde hukuksuz kararlar ve sendikayla imzalanan protokoller yüzünden ödenmeyen haklarla ilgili Bağımsız Maden İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada, " Dün, 22 Ekim Salı günü, 3.500 maden işçisinin beş yıldır ödenmeyen tazminat ve emeklilik haklarına çözüm bulmak için Ankara’da Enerji Bakan Yardımcısı, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve TKİ Genel Müdürü ile bir kez daha görüşme gerçekleştirdik. atılan işçilerin ücret alacakları, kıdem, ihbar tazminatlaları ve iş kazası mahkeme sonuçlarıyla hak edilen tazminatlarının 6 yılı aşkın bir süredir ödenmediğini, işverenin malvarlığını herkesin gözü önünde kaçırdığını, hak sahibi 1200 işçiye icra için eski bir kamyonetin bırakıldığını ve bu durumun anayasa ve yasalar açısından da uluslararası sözleşmeler açısından da kamu vicdanı açısından da ahlaki açıdan da kabul edilemez bulduğumuzu, TKİ ruhsatlı bu şirket tarafından işçilerinin tüm birikimlerine, çocuklarının geleceğine el konulmuş olmasına seyirci kalmayacağımızı ilettik. Uyar Madencilik’te TKİ’nin maaş ödemeleri yaptığına dair belgeleri ilettik, ivedilikle çözüm beklediğimizi söyledik. Emeklilik ve tazminat hakları beş yıldır ödenmeyen 3500 tazminat mağduru maden işçisinin haklarının tamamının 2019 yılı bitmeden banka hesaplarına yatırılması devletin kurumlarının bir sorumluluğudur. " denildi.