HAK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması: Taleplerimiz tam olarak karşılanmadı

Asgari ücret taleplerinin 2 bin 573 lira olduğunu hatırlatan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücreti eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücretin çalışanların beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Arslan, Türk-İş ve DİSK'le birlikte asgari ücret için ortak taleplerinin 2 bin 573 lira olduğunu hatırlatan Arslan, "Üç işçi konfederasyonu ortak açıklamada bulunarak, asgari ücretin ilkesel kriterlerini ve insan onuruna yaraşır bir seviyede belirlenmesi için talebimizi ilettik. Ancak gelinen noktada, taleplerimizin tam olarak karşılanmadığını görüyoruz" dedi.

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücretle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Asgari ücretin 2020 yılı için 2 bin 324 lira olarak belirlendiğini belirten Arslan, "Hükümet ve işveren kesiminin tartışmalı olsa bile enflasyonun üzerinde bir asgari ücrette buluşmuş olmasını önemli buluyoruz. Ancak belirlenen rakamın çalışanların beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzak olduğu da bir gerçektir. Açlık ve yoksulluk araştırmalarında ortaya çıkan rakamlar dikkate alındığında yapılan artışın asgari ücretli bir ailenin yaşam şartlarının ne kadar zor olduğunu ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

Yeni asgari ücret: 2 bin 324 liraYeni asgari ücret: 2 bin 324 lira

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil eden TÜRK-İŞ'in yanı sıra DİSK'le birlikte ortak tutum aldıklarını hatırlatan Arslan, "2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret konusunda üç işçi konfederasyonu ortak açıklamada bulunarak, asgari ücretin ilkesel kriterlerini ve insan onuruna yaraşır bir seviyede belirlenmesi için talebimizi ilettik. Ancak gelinen noktada, taleplerimizin tam olarak karşılanmadığını görüyoruz" diyerek kararı eleştirdi.

'ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLMALI'

Mahmut Arslan, asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili taleplerini ise şöyle sıraladı:

"HAK-İŞ olarak, asgari ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışanın dikkate alınmasından vazgeçilmesi, çalışanın ailesi ile birlikte ele alınması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Asgari ücret, çalışanların asgari yaşam standardını sağlamanın bir aracı olarak belirlenmelidir. Asgari Ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanmalıdır. Ücretlerin Asgari Ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Asgari Ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır." (HABER MERKEZİ)

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İnsan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendiDİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İnsan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendi

Kılıçdaroğlu: Katarlıların rantını kadar asgari ücretliyi düşünmüyorlarKılıçdaroğlu: Katarlıların rantını kadar asgari ücretliyi düşünmüyorlar