Gazprom'un işi kolay değil
Rusya enerji devi Gazprom, 2019 üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Şirketin bu yıl en fazla gaz ihracat ettiği istikamet yine Avrupa oldu. Önceki yıllardan farklı olarak Gazprom 2019’da Çin’e doğrudan gaz aktarmaya başladı. Ancak yeni dönemde işi çok da kolay görünmüyor.
ANKARA - Rusya doğal gaz devi Gazprom, 2019’a ilişkin üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Şirketin 2019 verilerini CEO Aleksey Miller duyurdu. Miller’in açıklamasına göre Gazprom 2012’den beri en yüksek üretimi gerçekleştirerek 500.3 milyar metreküp (bcm) gaz üretti. Böylece Gazprom 2018’e göre üretim oranını yüzde 0.5 (2.7 bcm) artırdı.
Şirketin üretim verilerinin yanı sıra ihracatı da artış gösterdi. Gazprom 2019’da 236.9 bcm gaz ihraç etti. Şirketin en güçlü olduğu piyasa bu yıl da Avrupa oldu. Eski Sovyetler Birliği ülkeleriyle beraber Gazprom’un Avrupa’ya toplam ihracatı yaklaşık 200 bcm. Avrupa’da ihracat rekorunun kırıldığı ülkelerse Fransa, Avusturya, Macaristan ve Hollanda. Bu ülkeler içinde yer alan Hollanda geçen yıl kaynaklarının tükenmesiyle gaz ithalatını artırmaya başlamıştı. İhracatta ikinci sırada eski Sovyetler Birliği ülkeleri yer alıyor. Gazprom bu ülkelere, 2019’da 37.7 bcm gaz tedarik etti.
ÇİN VE İÇ PİYASA
Gazprom ile Çin arasında 2014’te imzalanan anlaşma uyarınca Rusya’dan Çin’e doğrudan gaz aktaracak olan Sibirya’nın Gücü Hattı, 2 Aralık 2019’da faaliyete geçti. Yıllık 38 bcm gaz aktarması planlanan hat ilk ayda 328 milyon metreküp gazı Çinli tüketicilerle buluşturdu.
Gazprom’un ihracat dışında kalan üretimi Rusya iç piyasasında tüketildi. Her ne kadar Rusya iç piyasasında bir önceki yıla göre talepte yüzde 1.6’lık bir düşüş olsa da iç talep, 2015-2017’deki arasındaki talebin yüzde 4-8'i üzerinden seyrediyor. Gazprom, devlet politikası gereği, iç piyasada gazı uluslararası fiyatların çok altında satışa sunuyor.
Üretim ve ihracat verileri dikkate alındığında Gazprom’un boru hatlarıyla doğal gaz taşımacılığında hâlâ lider olduğu görülüyor. Boru hatlarının yanı sıra Gazprom 2014’ten bu yana sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatına da öncelik veriyor. Gazprom’un LNG’de payını artırmak istediği yer Asya Pasifik piyasası. Her ne kadar boru hatları taşımacılığıyla gaz tedarikinde Gazprom ile rekabet etmek zor olsa da LNG’de Katar ve Avustralya gibi güçlü rakipler dikkate alındığında bu defa Gazprom’un işi hiç kolay değil.