Gıda enflasyonu aralıkta yükseldi

Aralık ayında en yüksek fiyat artışları, yüzde 2,93'le gıda grubunda gerçekleşti. Tüketici fiyatları ise aralıkta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84 oranında arttı. Merkez Bankası, aralık ayında gıda enflasyonunun, hem işlenmemiş hem de işlenmiş alt kalemlerinde yukarı yönlü bir seyir izlediğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi'ni açıkladı. TÜFE'de 2019 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,18 artış gerçekleşti.

YILLIK EN FAZLA SİGARA VE EĞİTİM ZAMLANDIw

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 4,53'le giyim ve ayakkabı, yüzde 7,03'le eğlence ve kültür ve yüzde 9,79'la ev eşyası oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 43,12'le alkollü içecekler ve tütün, yüzde 14,46 ile eğitim, yüzde 13,63 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı aralık ayında azalış gösteren diğer bir grup yüzde 0,11'le eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı aralık ayında artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla, yüzde 2,93'le gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,57 ile ulaştırma, %0,42'yle sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.

MERKEZ: EN BELİRGİN ARTIŞ ENERJİDE

Merkez Bankası, aralık ayında gıda enflasyonunun, hem işlenmemiş hem de işlenmiş alt kalemlerinde yukarı yönlü bir seyir izlediğine, temel mal grubu yıllık enflasyonunun da, 'maliyet unsurlarının yanında bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük bazın da etkisiyle' yükseldiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, "Bu dönemde yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmakla birlikte, alt gruplar genelinde yükselmiştir. En belirgin artış enerji enflasyonunda izlenirken, bu gelişmede bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük baz etkisi öne çıktı" denildi.

(EKONOMİ SERVİSİ)